Mieszanie Brewkitów .

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • odeo
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.08
    • 1

Mieszanie Brewkitów .

Witam.
    Chciałbym się dowiedzieć czy można mieszać brewkity : np. Geordie Bitter 1,5 kg i Piwo domowe rubinowe piWES-04 1,7 kg . Czy w takim wypadku starczą drożdże z Geordie czy też dokupywać jeszcze jedne .
  • gwzd
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.01
    • 622

Zrobić to można wszystko, zależy co Ci wyjdzie smakowo z takiego połączenia. Drożdże z brewkita, pomijając ich jakość, są zazwyczaj przystosowane do sporządzenia warki ok. 20l (z dodatkiem cukru/ekstraktu słodowego). Z przetrawieniem cukrów na alkohol na pewno sobie poradzą.

Comment

• lotus
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.01
      • 89

Pytanie z innej beczki . Czy z Ciemny WES 1,2 kg ( powiedzmy 3 sztuk) i odpowiedniej ilości wody ( tak aby wyszło Blg około 20-21) da się zważyć portera i jak tak , to jakie drożdże jest najlepiej dać .
      Czy też lepiej spróbować się dogadać z jakimś domowym piwowarem , w temacie pomocy przy warzeniu takiego piwa ze słodu ( tak wiem , że takie będzie dużo lepsze , ale ja na razie to w ramach pierwszego doświadczenia warze z brewkita : Muntons --- Imperial Stout)
      A nie chciał bym się od razu samotnie porywać na za głęboka wodę .

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10789

Mniej książków więcej piwa

Comment

• lotus
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2013.01
          • 89

Dziękuje . Ale jak widzę trochę drogo wychodzi .
          A tak się jeszcze dopytam , te "'piWES-04" i "piWES-05" to są koncentraty pod jakieś konkretne piwa ? Bo nigdzie nie mogę znaleźć do nich opisu .
          No i jeszcze jedno pytanie , czy ktoś warzył z nich (znaczy się z tego ) zestawu .

Comment

• gwzd
            • 2012.01
            • 622

Rób ze słodów. Nie ma się czego obawiać. Trochę więcej zabawy niż z ekstraktami, ale jesteś panem sytuacji i robisz swoje piwo dokładnie tak, jak Ci się to podoba. Z brewkitami masz w zasadzie wpływ jedynie na chmielenie tego piwa (a i to nie zawsze), możesz jeszcze zmienić drożdże na inne. No i cenowo wychodzi o wiele korzystniej niż puszki.

Comment

• lotus
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2013.01
              • 89

Planuje , ale na chwilę obecną najchętniej to albo bym się dołączył do kogoś , kto wspomógł by wiedzą i garem do zacierania ( bo jeszcze się nie dorobiłem ) .
              A na razie bez nabycia pewnego doświadczenia , chyba lepiej popróbować na brewkitach lub na ekstraktach słodowych .

Comment

• Kazimierz_W
                🍼🍼
                • 2009.05
                • 689

Jak koledzy pisali możesz zrobić co Ci się żywnie podoba, na tym polega piwowarstwo domowe.
                Zaczynanie od brew-kitów nie jest złym pomysłem. Możesz mieszać różne zestawy, pytanie brzmi czy to będzie smaczne. Najważniejsze są drożdże i temperatura fermentacji. Możesz z Imperial Stouta zrobić porter bałtycki, ale musisz użyć drożdży dolnej fermentacji i fermentować poniżej 15*.
                Osobiście polecam Ci kupienie jednego z dwupuszkowych zestawów (3kg), lub kupienia dwu takich samych puszek. Osiągniesz dzięki temu bardzo dobre efekty. Nie bój się drogich zestawów, np St Peter's kosztuje 95zł, to wychodzi koło 2,15zł za piwo. Oryginał wychodzi ponad 10zł, a ich brew-kity są rewelacyjne. Za taką pianę jaką one mają, niejeden wyjadacz tego forum dał by się pokroić byle by samemu taką uwarzyć.
                Jeśli chcesz robić z ekstraktów i samemu chmielić, to Weyermann robi takie pod konkretne style piwa (4kg na 23l piwa).
                Uważaj na drożdże w brew-kitach, w zestawach nie znajdziesz nigdy dedykowanych dla dolniaków i weizenów.
                Powodzenia
                Browar Bociana smaczny od rana
                Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

Comment

• lotus
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2013.01
                  • 89

Kolejne pytanie . Mam nadzieje że nie wyczerpię waszej cierpliwości .
                  Czy do filtracji nada się : http://www.leroymerlin.pl/uprawa-ros...3547,l429.html .
                  No i jeszcze jedno pytanie , bo widziałem tu w sklepie : http://www.browar.biz/centrumpiwowar..._0,9_l_-_5_szt .
                  Generalnie jak widzę w sklepie piwo w takiej butelce to mnie aż odrzuca od półki , ale jak widzę to początkowe koszty są spore , wiec tak się zastanawiam ( co ja p.... , pierwsza warka z brewkita Muntons już w plastikach dojrzewa , no i chce się upewnić że nie walnąłem babola ) .

Comment

• fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

Filtrować możesz na czymkolwiek, także na tym ale zabawa polega na tym aby uzyskać czysty filtrat.
                    To nie "sito" filtruje tylko warstwa młóta przez które przepływa woda wysłodkowa. Sito tylko utrzymuje to młóto.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10789

PiWES04
                      PiWES05
                      Mniej książków więcej piwa

Comment