Doczytałem u Kunzego, że smak piwa wyprodukowanego przez HGB trudno odróżnić od normalnego jeżeli ekstrakt podstawowej brzeczki nie przekracza 15%. Chodzi głównie o wyższy poziom estrów i alkoholi wyższych w rozieńczonym piwie (już po fermentacji).
garnek 25 litrów
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leech2 Wyświetlenie odpowiedziProcentowo można to określić? Jeżeli mam wybicie 25l i chciałbym np. rozcieńczyć do 50l to będzie to już chyba nierozsądne?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leech2 Wyświetlenie odpowiedziDoczytałem u Kunzego, że smak piwa wyprodukowanego przez HGB trudno odróżnić od normalnego jeżeli ekstrakt podstawowej brzeczki nie przekracza 15%. Chodzi głównie o wyższy poziom estrów i alkoholi wyższych w rozieńczonym piwie (już po fermentacji).
Uwaga dla kolegi Gwzd:
zażartowałeś na temat HGB i już 6 postów dalej Leech2 cytuje Kunzego o wpływie tej metody na smak piwa, chociaż mówimy o regulacji ekstraktu brzeczki nastawnej, czyli zupełnie o czymś innym. Proponuję aby żarty pisać kursywą i na czerwono, aby nikt nie miał wątpliwości.
Comment
-
-
Fragment o HGB podałem na poparcie tezy o rozcieńczaniu brzeczki nastawnej - jeżeli HGB ma niewielki wpływ to rozcieńczanie przed fermentacją tym bardziej.
Rozumiem, że trzeba znaleźć kompromis między wydajnością, a ilością dodanej wody?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leech2 Wyświetlenie odpowiedziFragment o HGB podałem na poparcie tezy o rozcieńczaniu brzeczki nastawnej - jeżeli HGB ma niewielki wpływ to rozcieńczanie przed fermentacją tym bardziej.
Rozumiem, że trzeba znaleźć kompromis między wydajnością, a ilością dodanej wody?
Ja gotuję mocno i długo, więc odparowuję kilka litrów wody. Nie widzę sensu gotować osobno wodę i wrzątek dolewać podczas warzenia. Chłodzenie mniejszej ilości brzeczki jest szybsze i oszczędniejsze. Do piw w zakresie 12-15 Blg brzeczki nastawnej mam ten sam zasyp słodu i stężenie brzeczki ustalam po jej wychłodzeniu, tak więc uzyskuję różne ilości piwa, ale mam dokładnie taki balling jaki chciałem. Nie mogę zrozumieć jaka różnica jest pomiędzy wodą dodawaną w trakcie gotowania brzeczki, a dodawaną po jej wychłodzeniu.
Głupotą byłoby robienie brzeczki 24 Blg tylko po to aby zrobić dwa fermentory dwunastki, ale rozcieńczenie pół na pół brzeczki 15,5Blg aby zrobić dwa grodziskie może by się udało.
Comment
-
Comment