Chmiel aromatyczny na goryczkę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maniek1988
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 4

    Chmiel aromatyczny na goryczkę

    Witam, na wstępie chciałbym się przywitać, a więc witam Wszystkich Użytkowników forum
    Wracając do tematu, mam w domu mały zapas chmielu lubelskiego. W najbliższy weekend będę warzył piwko, więc wpadłem na takie pomysł ( nie wiem czy mądry), żeby zamiast chmielu goryczkowego użyć chmiel aromatyczny. Sugeruje się informacjami z pewnej książki w której to autor twierdzi, że goryczka z chmieli aromatycznych ma bardziej szlachetny smak. Styl piwka to altbier. Program brewtarget wyliczył mi, że dla tego stylu musiałbym dodać 60 g, a goryczka wyniesie 32 ibu. Możliwe, że popełniłem jakiś błąd, bo od niedawna korzystam z tego programu. Czy ten zabieg ma sens ? Podkreślam, robię to tylko po to żeby spożytkować ten zapas chmielu.

    Pozdrawiam Maniek
  • gwzd
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.01
    • 622

    #2
    Aby uzyskać odpowiedni poziom goryczki, musisz dać po prostu więcej Lubelskiego niż np. Iungi czy Marynki. Jeśli chcesz zużyć zalegające zapasy to nie widzę w tym pomyśle nic złego. Na co dzień po prostu ekonomicznie się to nie opłaca.

    PS - dzięki za namiary na fajny program, jeszcze o nim nie słyszałem

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
      A
      PS - dzięki za namiary na fajny program, jeszcze o nim nie słyszałem
      Przedstawiam nowy, darmowy program dla piwowarów domowych - Brewtarget. Przygotowywane jest najnowsze wydanie 1.2.3 które mocno zwiększyło możliwości programu, oraz co jest dla wielu z nas ważne - mamy język polski dzięki tłumaczeniu Admiro. Program działa pod systemami: Windows, Linux, Mac Stron...
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Goryczka z Lubelskiego jest mocno przyprawowa i nieco kłująca na języku. Moim zdaniem do altbiera nie pasuje, ale to rzecz gustu.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • maniek1988
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.11
          • 4

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
          Aby uzyskać odpowiedni poziom goryczki, musisz dać po prostu więcej Lubelskiego niż np. Iungi czy Marynki. Jeśli chcesz zużyć zalegające zapasy to nie widzę w tym pomyśle nic złego. Na co dzień po prostu ekonomicznie się to nie opłaca.

          PS - dzięki za namiary na fajny program, jeszcze o nim nie słyszałem
          Nie ma za co zastanawiam się tylko czy można gdzieś pobrać nową bazę surowców i przepisów Wracając do mojego pomysłu z lubelskim, to postanowiłem go zmienić po tym jak znalazłem recepturę zgody http://www.piwo.org/topic/6285-altbier-zgody/ akurat mam w domu 4 kg monachijskiego, dokupię resztę potrzebnych składników i do roboty Zgoda, mam pytanko do Ciebie. Jedyny alt jakiego miałem okazje pić, to altbirer z jabłonowa. Czy piwko z tego przepisu będzie podobne w smaku?

          Comment

          Przetwarzanie...
          X