Witam, na wstępie chciałbym się przywitać, a więc witam Wszystkich Użytkowników forum
Wracając do tematu, mam w domu mały zapas chmielu lubelskiego. W najbliższy weekend będę warzył piwko, więc wpadłem na takie pomysł ( nie wiem czy mądry), żeby zamiast chmielu goryczkowego użyć chmiel aromatyczny. Sugeruje się informacjami z pewnej książki w której to autor twierdzi, że goryczka z chmieli aromatycznych ma bardziej szlachetny smak. Styl piwka to altbier. Program brewtarget wyliczył mi, że dla tego stylu musiałbym dodać 60 g, a goryczka wyniesie 32 ibu. Możliwe, że popełniłem jakiś błąd, bo od niedawna korzystam z tego programu. Czy ten zabieg ma sens ? Podkreślam, robię to tylko po to żeby spożytkować ten zapas chmielu.
Pozdrawiam Maniek
Wracając do tematu, mam w domu mały zapas chmielu lubelskiego. W najbliższy weekend będę warzył piwko, więc wpadłem na takie pomysł ( nie wiem czy mądry), żeby zamiast chmielu goryczkowego użyć chmiel aromatyczny. Sugeruje się informacjami z pewnej książki w której to autor twierdzi, że goryczka z chmieli aromatycznych ma bardziej szlachetny smak. Styl piwka to altbier. Program brewtarget wyliczył mi, że dla tego stylu musiałbym dodać 60 g, a goryczka wyniesie 32 ibu. Możliwe, że popełniłem jakiś błąd, bo od niedawna korzystam z tego programu. Czy ten zabieg ma sens ? Podkreślam, robię to tylko po to żeby spożytkować ten zapas chmielu.
Pozdrawiam Maniek
Comment