Irish Red Ale - pierwsza warka, ile wody powinienem użyć?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pan_czarny
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.06
    • 13

Irish Red Ale - pierwsza warka, ile wody powinienem użyć?

Przede wszystkim klaniam sie nisko, jako ze to moj pierwszy post na Browarze - czytam Was juz od dluzszego czasu, ale dotad nie bylo okazji sie wypowiedziec.

Przymierzam sie w ta sobote do mojej pierwszej warki z zacieraniem, zdecydowalem sie na Irish Red Ale. Posluguje sie receptura proponowana przez Scooby'ego w tym poscie na innym forum: http://www.piwo.org/topic/2232-irish...le/#entry37853

~ 4.0-4.5 kg Maris Otter / Pale Malt (możesz zastąpić pils)

~ 0.45-0.60 kg crystal 40-80 (możesz zastąpić karamelowym)

~ 50 g roasted barley (palony)

~ 30 g UK/Irlandski chmiel 60 min (możesz zastąpić marynką)

Drożdże UK/Irladski Ale.
    Skladniki juz mam. Ile wody powinienem do tego wlac i jakiej ilosci brzeczki moge sie spodziewac? Oczywiscie orientacyjnie...
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Na kilogram słodu trzy litry wody.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• pan_czarny
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.06
      • 13

Czyli 15 litrow, dzieki. A ile brzeczki moze z tego wyjsc? Tyle ile wody, czy troche wiecej?

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Brzeczki ma wyjść tyle ile sobie załozysz. To zależy od wysładzania i ilości użytej wody.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pan_czarny Wyświetlenie odpowiedzi
          Czyli 15 litrow, dzieki. A ile brzeczki moze z tego wyjsc? Tyle ile wody, czy troche wiecej?
          Z 5 kilo słodu i 15 litrów wody dostaniesz zapewne około 10 litrów brzeczki bardzo gęstej brzeczki - jakieś 16 - 18 Blg. Duża część wody zostanie w wysłodzinach.

Przede wszystkim powinieneś więcej poczytać, bo po samym pytaniu widać, że twoja wiedza jest bardzo, ale to bardzo marna. Ilość użytej wody w stosunku do słodu to w ogóle fundament. To tak, jakbyś zabierał się za murowanie domu i nie wiedział, ile wody dodaje się do zaprawy.

Ja zalecam stosowanie do zacierania większej ilośći wody, tj. 4 litry wody na 1 kilogram słodu. Zalet jest sporo - łatwiej to rozmieszać, łatwiej utrzymać jednolitą temperaturę w zacierze, łatwiej filtrować. Wady też są, ale wiążą się z czynnikami, mającymi pośredni tylko wpływ na zacieranie, czyli wolniejsze podgrzewanie czy większy ciężar do przenoszenia.

Druga część wody to woda wysładzająca. W zależności od tego, ile chcesz otrzymać brzeczki przedniej, powinno być tego od 10 do 20 litrów. Im więcej wody zużyjesz, tym wyższy będzie stopień wyekstrahowania słodu, ale też wiecej brzeczki o niższej gęstości. Właściwe ilości wody musisz sobie sam wypraktykować, tak aby tobie było wygodnie.

Comment

• pan_czarny
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.06
            • 13

Coz, nie od razu Kraków zbudowano . Ale dzieki za przydatne informacje, postaram sie zrobic z nich dobry uzytek.

Comment

• pan_czarny
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.06
              • 13

Szybkie pytanie - stlukl mi sie ballingomierz, wiec zadalem wczoraj w nocy drozdze bez mierzenia poziomu ekstraktu. Dzis rano wzialem probke i zmierzylem u znajomego, wyszlo mi 16 stopni, czyli troche duzo; mozna jeszcze rozrzedzac brzeczke woda, nie zaszkodzi to drozdzom?

Comment

• longmen
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.11
                • 68

ja bym dolał - ale przegotowanej i wystudzonej do temperatury fermentacji

Comment

Przetwarzanie...
                X