Przede wszystkim klaniam sie nisko, jako ze to moj pierwszy post na Browarze - czytam Was juz od dluzszego czasu, ale dotad nie bylo okazji sie wypowiedziec.
Przymierzam sie w ta sobote do mojej pierwszej warki z zacieraniem, zdecydowalem sie na Irish Red Ale. Posluguje sie receptura proponowana przez Scooby'ego w tym poscie na innym forum: http://www.piwo.org/topic/2232-irish...le/#entry37853
Skladniki juz mam. Ile wody powinienem do tego wlac i jakiej ilosci brzeczki moge sie spodziewac? Oczywiscie orientacyjnie...
Przymierzam sie w ta sobote do mojej pierwszej warki z zacieraniem, zdecydowalem sie na Irish Red Ale. Posluguje sie receptura proponowana przez Scooby'ego w tym poscie na innym forum: http://www.piwo.org/topic/2232-irish...le/#entry37853
~ 4.0-4.5 kg Maris Otter / Pale Malt (możesz zastąpić pils)
~ 0.45-0.60 kg crystal 40-80 (możesz zastąpić karamelowym)
~ 50 g roasted barley (palony)
~ 30 g UK/Irlandski chmiel 60 min (możesz zastąpić marynką)
Drożdże UK/Irladski Ale.
~ 0.45-0.60 kg crystal 40-80 (możesz zastąpić karamelowym)
~ 50 g roasted barley (palony)
~ 30 g UK/Irlandski chmiel 60 min (możesz zastąpić marynką)
Drożdże UK/Irladski Ale.
Comment