fermentacja burzlia/cicha

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • meerdo
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.12
    • 42

    fermentacja burzlia/cicha

    Rozpocząłem fermentacje burzliwą piwa dolnej fermentacji w temperaturze 10stopni, miałem przeprowadzić cichą w piwnicy, w temperaturze poniżej siedmiu, tyle, że matka natura zrobiła mi psikusa i temperatura na zewnątrz się podniosła. Jeżeli za około dwa tygodnie nie spadnie, to nie uzyskam temperatury poniżej 10 stopni. Pytanie - czy burzliwą i cichą można przeprowadzić w tej samej temperaturze - 10stopni? Czy wpłynie to mocno na efekt końcowy?
    Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Można. Raczej nie wpłynie.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • meerdo
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.12
      • 42

      #3
      Dziękuję, uspokojony, obserwuję zatem fermentację i czekam cierpliwie na efekty

      Comment

      Przetwarzanie...
      X