fermentacja burzlia/cicha

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • meerdo
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.12
    • 42

    #1

    fermentacja burzlia/cicha

    Rozpocząłem fermentacje burzliwą piwa dolnej fermentacji w temperaturze 10stopni, miałem przeprowadzić cichą w piwnicy, w temperaturze poniżej siedmiu, tyle, że matka natura zrobiła mi psikusa i temperatura na zewnątrz się podniosła. Jeżeli za około dwa tygodnie nie spadnie, to nie uzyskam temperatury poniżej 10 stopni. Pytanie - czy burzliwą i cichą można przeprowadzić w tej samej temperaturze - 10stopni? Czy wpłynie to mocno na efekt końcowy?
    Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Można. Raczej nie wpłynie.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • meerdo
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.12
      • 42

      #3
      Dziękuję, uspokojony, obserwuję zatem fermentację i czekam cierpliwie na efekty

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 10:28
      • woosaa
        Przyspieszona cicha
        woosaa
        Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
        2025-01-09, 17:18
      • balon91
        porada dotycząca temperatury
        balon91
        Witam serdecznie.
        Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
        Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
        Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
        2021-07-10, 14:47
      • RomaNzRumunii
        Kolsch temperatura fermentacji
        RomaNzRumunii
        Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
        2023-11-25, 22:07
      • smir
        Oktoberfestbier temperatura fermentacji
        smir
        Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
        ...
        2021-05-24, 22:09
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...