Witam,
Wczoraj wieczorem przygotowałem moją pierwszą warkę i z przyczyn zewnętrznych musiałem dodać już drożdże, a temperatura brzeczki wynosiła 29st C. Wiem oczywiście, że tak nie powinno być, ale prośba o poradę co z tego może wyjść? Fermentacja zaczęła się po jakichś 4h. W rurce fermentacyjnej nie widać piany, wygląda ok. Przeniosłem fermentator do pomieszczenia o temp 19st.
Czy to już się zmarnowało i jest do wylania?
Czy poczekać do końca fermentacji? W jakiejś książce wyczytałem, że drożdże giną powyżej 27st, tak więc co tam bulgocze jeśli to nie fermentacja?
Dziękuję z góry za odpowiedzi i obiecuję dotrzymanie reżimu temperatur następnym razem.
Jak to się mówi, pierwsze koty za płoty
Pozdrawiam
Wczoraj wieczorem przygotowałem moją pierwszą warkę i z przyczyn zewnętrznych musiałem dodać już drożdże, a temperatura brzeczki wynosiła 29st C. Wiem oczywiście, że tak nie powinno być, ale prośba o poradę co z tego może wyjść? Fermentacja zaczęła się po jakichś 4h. W rurce fermentacyjnej nie widać piany, wygląda ok. Przeniosłem fermentator do pomieszczenia o temp 19st.
Czy to już się zmarnowało i jest do wylania?
Czy poczekać do końca fermentacji? W jakiejś książce wyczytałem, że drożdże giną powyżej 27st, tak więc co tam bulgocze jeśli to nie fermentacja?
Dziękuję z góry za odpowiedzi i obiecuję dotrzymanie reżimu temperatur następnym razem.
Jak to się mówi, pierwsze koty za płoty
Pozdrawiam
Comment