zbyt wysoka temperatura w momencie dodawania drożdzy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Jak budujesz chałupę, to tez najpierw mieszasz zaprawę, a potem dopiero szukasz książki, jak się cegły kładzie?

    Zrobiłeś piwo słodowe bez chmielu. Nietrwałe, niestabilne, bez piany i smaku. O ile nie skwaśnieje w czasie fermentacji, to i tak do dłuższego przechowywania się nie nadaje. A zanim zrobisz następne piwo, to poczytaj, o co w ogóle w tym chodzi.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24007

      #17
      WES jasne pełne - nie ma takiego. Albo miałeś ekstrakt "WES ekstrakt słodowy jasny" albo "WES piwo domowe jasne", ten pierwszy jest niechmielony.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • behery
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.03
        • 12

        #18
        Krzysiu, oczywiście krytykę przyjmuję, ale choć może to tak nie wygląda to przeczytałem wszystko co udało mi się znaleźć. Mam książkę " wyrób wina i piwa domowego", oraz porady na forum. Nigdzie nie znalazłem wzmianki o użyciu chmielu przy urzyciu puszki z koncentratem chmielonym.
        Uważam, że nie zabrałem się do tego od d... strony. To moje pierwsze kroki z tą przygodą i mam wiele pytań, a nie na wszystkie znalazłem odpowiedź, dlatego ciesze się, że mogę skożystać z Waszej pomocy i bezcennych rad na forum.

        ART faktycznie chodzi o tą drugą wersję czyli "piwo domowe jasne" na opakowaniu jest napisane że jest chmielone.

        Koledzy bardzo przepraszam za nieścisłości w poprzednim pytaniu. Zrobiłem wszystko wg instrukcji i sugestii forumowiczów. Jest to moje pierwsze piwo i wszystko jest dla mnie nowe, więc wybaczcie trywialność pytań i prosze powiedzcie co dalej z tym zrobić?
        Czy pozostaje mi już tylko kanalizacja?
        Czy jednak coś z tego będzie?

        Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24007

          #19
          Włącz słownik ortograficzny w przeglądarce, poprawiaj błędy przed wysłaniem posta, zaciśnij zęby, dokończ czynności zgodnie z instrukcją, cierpliwie czekaj, a po miesiącu napisz co wyszło
          Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-01-14, 21:40.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19292

            #20
            I jak wyszło? Wpadki miały wpływ, czy jednak nic się nie stało tragicznego? Kolega zamilkł... oby nie na lata.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • RomaNzRumunii
              Pierwszy brewkit fermentacja cicha
              RomaNzRumunii
              Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
              2021-01-25, 20:25
            • tomaszjanczyk
              Pierwsza próba - pytanie na CITO
              tomaszjanczyk
              Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

              W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

              Zaczynałem około 16:00.

              Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
              2020-04-22, 09:46
            • Daray
              Brak wyraźniej fermentacji po 48h
              Daray
              Dzień dobry,

              W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

              Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
              2023-03-13, 20:01
            • RomaNzRumunii
              Kolsch temperatura fermentacji
              RomaNzRumunii
              Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
              2023-11-25, 21:07
            • darekd
              Maians, Espiga Citrus Base
              darekd
              Nowoczesny rzemieślniczy browar z katalońskiego Sant Llorenç d'Hortons pod Barceloną.

              Podwójnie chmielony (Mosaic i Citra) Pale Ale, a właściwie DDH Hazy Pale 5,5% alk., 30 IBU

              https://www.espiga.cat/en/product/citrus-base/

              Aromat - początkowo cytrusy, po przelaniu...
              2023-08-19, 22:18
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...