zbyt wysoka temperatura w momencie dodawania drożdzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Jak budujesz chałupę, to tez najpierw mieszasz zaprawę, a potem dopiero szukasz książki, jak się cegły kładzie?

    Zrobiłeś piwo słodowe bez chmielu. Nietrwałe, niestabilne, bez piany i smaku. O ile nie skwaśnieje w czasie fermentacji, to i tak do dłuższego przechowywania się nie nadaje. A zanim zrobisz następne piwo, to poczytaj, o co w ogóle w tym chodzi.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23979

      #17
      WES jasne pełne - nie ma takiego. Albo miałeś ekstrakt "WES ekstrakt słodowy jasny" albo "WES piwo domowe jasne", ten pierwszy jest niechmielony.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • behery
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.03
        • 12

        #18
        Krzysiu, oczywiście krytykę przyjmuję, ale choć może to tak nie wygląda to przeczytałem wszystko co udało mi się znaleźć. Mam książkę " wyrób wina i piwa domowego", oraz porady na forum. Nigdzie nie znalazłem wzmianki o użyciu chmielu przy urzyciu puszki z koncentratem chmielonym.
        Uważam, że nie zabrałem się do tego od d... strony. To moje pierwsze kroki z tą przygodą i mam wiele pytań, a nie na wszystkie znalazłem odpowiedź, dlatego ciesze się, że mogę skożystać z Waszej pomocy i bezcennych rad na forum.

        ART faktycznie chodzi o tą drugą wersję czyli "piwo domowe jasne" na opakowaniu jest napisane że jest chmielone.

        Koledzy bardzo przepraszam za nieścisłości w poprzednim pytaniu. Zrobiłem wszystko wg instrukcji i sugestii forumowiczów. Jest to moje pierwsze piwo i wszystko jest dla mnie nowe, więc wybaczcie trywialność pytań i prosze powiedzcie co dalej z tym zrobić?
        Czy pozostaje mi już tylko kanalizacja?
        Czy jednak coś z tego będzie?

        Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23979

          #19
          Włącz słownik ortograficzny w przeglądarce, poprawiaj błędy przed wysłaniem posta, zaciśnij zęby, dokończ czynności zgodnie z instrukcją, cierpliwie czekaj, a po miesiącu napisz co wyszło
          Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-01-14, 21:40.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19275

            #20
            I jak wyszło? Wpadki miały wpływ, czy jednak nic się nie stało tragicznego? Kolega zamilkł... oby nie na lata.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X