warka nie startuje-niska temp.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukalko
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 6

    warka nie startuje-niska temp.

    Witam.

    To mój pierwszy post na tym forum.
    Zwracam się do was z problemem. Otóż nastawiłem wczoraj warkę Muntons Extra Stout z brew kitów. Jest to moje 3 piwo, wcześniej robiłem z Coopersa i oba wyszły idealnie.
    Otóż podczas dodawania drożdży temperatura warki była w granicach 20 stopni, niestety w nocy temperatura spadła poniżej 18 stopni i fermentacja się nie rozpoczęła. Rano postarałem się podnieść temperaturę i teraz jest w granicach 18-19.
    Powiedzcie mi czy to w ogóle wystartuje?
    Wypatrzyłem że woda w rurce zmieniła trochę poziom, ale nie wiem czy zaczęło pracować czy jest jakaś inna przyczyna.
    pozdrawiam
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Jak dodałes drożdze i czy jest piana na powierzchni brzeczki?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • lukalko
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.11
      • 6

      #3
      Pianka jakaś jest, niestety nie mogę tego za bardzo sprawdzić bo mam biały fermentator, na ściance widać ślady.
      A grożdze są z kita. wiem że nie są idealnej jakości ale do tej pory wszystko było ok.
      czy jak podniosę temp to ruszą?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

        #4
        Przy 18 powinny wystartować, poczekaj jeszcze
        edit: są ślady, jest fermentacja
        Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2013-01-09, 11:34.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Odchyl dekiel i popatrz.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • lukalko
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.11
            • 6

            #6
            ok. odchyliłem. Piana jest spora. zapach też jest.
            ale strasznie wolno to idzie, normalne?
            nigdy wcześniej nie zaglądałem do brzeczki bałem się że zakaże.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              No to fermentuje. Nie ma co się bać odchylać dekiel. Rurka nie jest żadnym wyznacznikiem.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • lukalko
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.11
                • 6

                #8
                Wniosek z tego taki że nie każda brzeczka będzie tak samo intensywnie fermentować ażeby w rurce się kotłowało.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X