Świeża gęstwa do kolejnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Tym, że proces ich suszenia nie wpływa najlepiej na procesy życiowe organizmów.

    Comment

    • leech2
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.04
      • 48

      #17
      Po kilku podziałach w brzeczce, procentowo tych suszonych jest chyba niewiele?

      Comment

      • ontario_ab
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.10
        • 65

        #18
        No i lipa, chciałem zebrać drożdże i w zasadzie to akurat się udało. Potem dolałem do nich wody i wszystko poszło ....
        Czy mogę prosić o informację jak postępować po zebraniu do sterylnego słoika ?
        Browar Domowy Happy Alien's
        Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #19
          Postawić w lodówce, nie ruszać, zużyć w ciągu max 2-4 tygodni.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • ontario_ab
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.10
            • 65

            #20
            Czytałem, że trzeba zalać wodą, przemyć i tu właśnie popsułem. Jak ogarnąć ten krok ?
            Browar Domowy Happy Alien's
            Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

            Comment

            • leech2
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.04
              • 48

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab Wyświetlenie odpowiedzi
              Czytałem, że trzeba zalać wodą, przemyć i tu właśnie popsułem. Jak ogarnąć ten krok ?

              Comment

              • banaszek
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.02
                • 617

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab Wyświetlenie odpowiedzi
                Czytałem, że trzeba zalać wodą, przemyć i tu właśnie popsułem. Jak ogarnąć ten krok ?
                Po mojemu (ja tak robiłem): zalać wodą, jak uniosą się jakieś "śmieci" (widoczne gołym okiem drobiny koloru brunatnego/czarnego, resztki słodu, chmielu) to zlać znad osadu drożdżowego. I ponownie zalać wodą. Ja zostawiałem dosłownie 2-3 łyżki drożdży (ca. 1 cm osadu w słoiku po majonezie) wypełnione do połowy słoika zielonym piwem (po cichej).

                A najczęściej po prostu zlewałem zielone piwo z osadem drożdżowym, wstawiałem do lodówki na tydzień/dwa i przy następnej warce robiłem starter (pół litra wody, ekstrakt słodowy w proszku, 12-24 godziny w 20 stopniach) i wprost do brzeczki.


                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #23
                  Jeszcze prościej: po fermentacji burzliwej gęstwę z dna zabełtać z resztką piwa i przelać do słoika (zazwyczaj jest tego pół litra lub więcej). Zakręcić, schować do lodówki, NIE RUSZAĆ. Do następnej warki rozbełtać zawartość słoika w taki sposób, aby warstwa przy dnie pozostała sklejona, następnie wlać część gęstwy do nowej brzeczki. U mnie gęstwa stała nawet trzy miesiące bez negatywnych skutków.
                  Last edited by Krzysiu; 2013-01-14, 11:47.

                  Comment

                  • banaszek
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.02
                    • 617

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jeszcze prościej: po fermentacji burzliwej gęstwę z dna zabełtać z resztką piwa i przelać do słoika (zazwyczaj jest tego pół litra lub więcej). Zakręcić, schować do lodówki, NIE RUSZAĆ. Do następnej warki rozbełtać zawartość słoika w taki sposób, aby warstwa przy dnie pozostała sklejona, następnie wlać część gęstwy do nowej brzeczki. U mnie gęstwa stała nawet trzy miesiące bez negatywnych skutków.
                    O, bez płukania i babrania. Czysto, jasno i nieskomplikowanie.


                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #25
                      Do płukania powinno się wykorzystywać bardzo zimną, twardą wodę, lekko zakwaszoną, czystą bakteriologicznie. W warunkach domowych lepiej to sobie odpuścić. Zakładając, że robi się jedną warkę na miesiąc (czyli bardzo ostrożne założenie), można jedno opakowanie drożdży użyć do przynajmniej dwóch warek.

                      U mnie gęstwy wychodzi tyle, że spokojnie można obsłużyć następne dwie, a nawet trzy warki. Po nabraniu wprawy i przy posiadaniu sporej ilości miejsca w lodówce można sobie paczką drożdży gospodarować trzy - cztery miesiące.

                      Comment

                      • ontario_ab
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.10
                        • 65

                        #26
                        Dzięki za konkrety. Bardzo mi pomogliście.
                        Tak przy okazji... wszelkie receptury dotyczą piwa dla 20L, czy są jakieś przeciwskazania by robić połowę ? Nie mam tylu butelek, a lubię mieć różne rodzaje (zwykle robiłem piwa z 1 puszki WES'a.
                        Browar Domowy Happy Alien's
                        Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                        Comment

                        • leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab Wyświetlenie odpowiedzi
                          Dzięki za konkrety. Bardzo mi pomogliście.
                          Tak przy okazji... wszelkie receptury dotyczą piwa dla 20L, czy są jakieś przeciwskazania by robić połowę ? Nie mam tylu butelek, a lubię mieć różne rodzaje (zwykle robiłem piwa z 1 puszki WES'a.
                          Robiłem na początku warki 9-12 litrowe bo nie miałem innego garnka.
                          Jedynym, wyraźnie zauważonym przeze mnie problemem była sprawność zacierania na poziomie 55-60%. Ale po zwiększeniu zasypu i tak drastycznie nie skoczyła i dochodziła rzadko do 65%.

                          Comment

                          • slodki
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2012.01
                            • 108

                            #28
                            To ja się jeszcze wtrącę z takim pytaniem. Po chłodzeniu zassałem do fermentora dość dużo osadów po chmielu, a też chciałem zebrać gęstwę na kolejną warkę. Czy ten osad chmielowy (zebrany do słoika wraz z gęstwą) jest poważnym przeciwwskazaniem?

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X