Tym, że proces ich suszenia nie wpływa najlepiej na procesy życiowe organizmów.
Świeża gęstwa do kolejnej fermentacji
Collapse
X
-
Postawić w lodówce, nie ruszać, zużyć w ciągu max 2-4 tygodni.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab Wyświetlenie odpowiedziCzytałem, że trzeba zalać wodą, przemyć i tu właśnie popsułem. Jak ogarnąć ten krok ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab Wyświetlenie odpowiedziCzytałem, że trzeba zalać wodą, przemyć i tu właśnie popsułem. Jak ogarnąć ten krok ?
A najczęściej po prostu zlewałem zielone piwo z osadem drożdżowym, wstawiałem do lodówki na tydzień/dwa i przy następnej warce robiłem starter (pół litra wody, ekstrakt słodowy w proszku, 12-24 godziny w 20 stopniach) i wprost do brzeczki.
Comment
-
-
Jeszcze prościej: po fermentacji burzliwej gęstwę z dna zabełtać z resztką piwa i przelać do słoika (zazwyczaj jest tego pół litra lub więcej). Zakręcić, schować do lodówki, NIE RUSZAĆ. Do następnej warki rozbełtać zawartość słoika w taki sposób, aby warstwa przy dnie pozostała sklejona, następnie wlać część gęstwy do nowej brzeczki. U mnie gęstwa stała nawet trzy miesiące bez negatywnych skutków.Last edited by Krzysiu; 2013-01-14, 11:47.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziJeszcze prościej: po fermentacji burzliwej gęstwę z dna zabełtać z resztką piwa i przelać do słoika (zazwyczaj jest tego pół litra lub więcej). Zakręcić, schować do lodówki, NIE RUSZAĆ. Do następnej warki rozbełtać zawartość słoika w taki sposób, aby warstwa przy dnie pozostała sklejona, następnie wlać część gęstwy do nowej brzeczki. U mnie gęstwa stała nawet trzy miesiące bez negatywnych skutków.
Comment
-
-
Do płukania powinno się wykorzystywać bardzo zimną, twardą wodę, lekko zakwaszoną, czystą bakteriologicznie. W warunkach domowych lepiej to sobie odpuścić. Zakładając, że robi się jedną warkę na miesiąc (czyli bardzo ostrożne założenie), można jedno opakowanie drożdży użyć do przynajmniej dwóch warek.
U mnie gęstwy wychodzi tyle, że spokojnie można obsłużyć następne dwie, a nawet trzy warki. Po nabraniu wprawy i przy posiadaniu sporej ilości miejsca w lodówce można sobie paczką drożdży gospodarować trzy - cztery miesiące.
Comment
-
-
Dzięki za konkrety. Bardzo mi pomogliście.
Tak przy okazji... wszelkie receptury dotyczą piwa dla 20L, czy są jakieś przeciwskazania by robić połowę ? Nie mam tylu butelek, a lubię mieć różne rodzaje (zwykle robiłem piwa z 1 puszki WES'a.Browar Domowy Happy Alien's
Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab Wyświetlenie odpowiedziDzięki za konkrety. Bardzo mi pomogliście.
Tak przy okazji... wszelkie receptury dotyczą piwa dla 20L, czy są jakieś przeciwskazania by robić połowę ? Nie mam tylu butelek, a lubię mieć różne rodzaje (zwykle robiłem piwa z 1 puszki WES'a.
Jedynym, wyraźnie zauważonym przeze mnie problemem była sprawność zacierania na poziomie 55-60%. Ale po zwiększeniu zasypu i tak drastycznie nie skoczyła i dochodziła rzadko do 65%.
Comment
-
-
To ja się jeszcze wtrącę z takim pytaniem. Po chłodzeniu zassałem do fermentora dość dużo osadów po chmielu, a też chciałem zebrać gęstwę na kolejną warkę. Czy ten osad chmielowy (zebrany do słoika wraz z gęstwą) jest poważnym przeciwwskazaniem?
Comment
-
Comment