Tym, że proces ich suszenia nie wpływa najlepiej na procesy życiowe organizmów.
Świeża gęstwa do kolejnej fermentacji
Collapse
X
-
No i lipa, chciałem zebrać drożdże i w zasadzie to akurat się udało. Potem dolałem do nich wody i wszystko poszło ....
Czy mogę prosić o informację jak postępować po zebraniu do sterylnego słoika ?Browar Domowy Happy Alien's
Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.Comment
-
Postawić w lodówce, nie ruszać, zużyć w ciągu max 2-4 tygodni.Comment
-
Czytałem, że trzeba zalać wodą, przemyć i tu właśnie popsułem. Jak ogarnąć ten krok ?Browar Domowy Happy Alien's
Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.Comment
-
Comment
-
A najczęściej po prostu zlewałem zielone piwo z osadem drożdżowym, wstawiałem do lodówki na tydzień/dwa i przy następnej warce robiłem starter (pół litra wody, ekstrakt słodowy w proszku, 12-24 godziny w 20 stopniach) i wprost do brzeczki.
Comment
-
Jeszcze prościej: po fermentacji burzliwej gęstwę z dna zabełtać z resztką piwa i przelać do słoika (zazwyczaj jest tego pół litra lub więcej). Zakręcić, schować do lodówki, NIE RUSZAĆ. Do następnej warki rozbełtać zawartość słoika w taki sposób, aby warstwa przy dnie pozostała sklejona, następnie wlać część gęstwy do nowej brzeczki. U mnie gęstwa stała nawet trzy miesiące bez negatywnych skutków.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2013-01-14, 11:47.Comment
-
Jeszcze prościej: po fermentacji burzliwej gęstwę z dna zabełtać z resztką piwa i przelać do słoika (zazwyczaj jest tego pół litra lub więcej). Zakręcić, schować do lodówki, NIE RUSZAĆ. Do następnej warki rozbełtać zawartość słoika w taki sposób, aby warstwa przy dnie pozostała sklejona, następnie wlać część gęstwy do nowej brzeczki. U mnie gęstwa stała nawet trzy miesiące bez negatywnych skutków.
Comment
-
Do płukania powinno się wykorzystywać bardzo zimną, twardą wodę, lekko zakwaszoną, czystą bakteriologicznie. W warunkach domowych lepiej to sobie odpuścić. Zakładając, że robi się jedną warkę na miesiąc (czyli bardzo ostrożne założenie), można jedno opakowanie drożdży użyć do przynajmniej dwóch warek.
U mnie gęstwy wychodzi tyle, że spokojnie można obsłużyć następne dwie, a nawet trzy warki. Po nabraniu wprawy i przy posiadaniu sporej ilości miejsca w lodówce można sobie paczką drożdży gospodarować trzy - cztery miesiące.Comment
-
Dzięki za konkrety. Bardzo mi pomogliście.
Tak przy okazji... wszelkie receptury dotyczą piwa dla 20L, czy są jakieś przeciwskazania by robić połowę ? Nie mam tylu butelek, a lubię mieć różne rodzaje (zwykle robiłem piwa z 1 puszki WES'a.Browar Domowy Happy Alien's
Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.Comment
-
Jedynym, wyraźnie zauważonym przeze mnie problemem była sprawność zacierania na poziomie 55-60%. Ale po zwiększeniu zasypu i tak drastycznie nie skoczyła i dochodziła rzadko do 65%.Comment
-
To ja się jeszcze wtrącę z takim pytaniem. Po chłodzeniu zassałem do fermentora dość dużo osadów po chmielu, a też chciałem zebrać gęstwę na kolejną warkę. Czy ten osad chmielowy (zebrany do słoika wraz z gęstwą) jest poważnym przeciwwskazaniem?Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam,
W sobotę (08.08.2015) wieczorem nastawiłem English IPA, zapodałem drożdże S-04 i w niedzielę rano fermentacja ruszyła na całego. Po jakiś 24 godzinach zrobiła się taka piana wymieszana z gęstwą że prawie podeszła pod samą przykrywkę. Dziś rano poszedłem sprawdzić...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam,
Ostatnio zrobiłem belgijskiego dubbla na FM27. Piwo jest dobre, w smaku jest dużo śliwki. Chciałbym również zrobić piwa na innych belgach i stąd moje pytanie:
Jaka będzie różnica w smaku piwa fermentowanego drożdżami belgijskimi FM25, FM26 i FM27?-
Channel: Kołyska piwowarska
2018-05-10, 15:12 -
-
Witam. Jestem nowy na forum więc jeśli temat nie tutaj albo już był to przepraszam.
Robię lagera z brekwitu na drożdżach górnej fermentacji (takie były w zestawie)
Fermentacja trwa juz 10-ty dzień (nadal "bulgocze") w temp. 19 stopni. W instrukcji max 10 dni...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Koledzy, Kolezanki
zapytam, w zeby nie dadza :-)
Swoja druga warke (ciemny przeniczniak z zestawu CP) postanowilem fermentowac z rurka - na probe, zeby miec porownanie z pierwszym warzeniem (bez rurki). Jakies licho mnie podkusilo...
Jak sie drozdze rozhulaly,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment