pierwsze piwko - fermentacja burzliwa dylko 2 dni - możliwe ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rromik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.01
    • 12

    pierwsze piwko - fermentacja burzliwa dylko 2 dni - możliwe ?

    witam
    jestem całkiem nowy w temacie warzenia piwka , zrobiłem sobie z brewkita i słodu nastaw do tego drożdze wszystko ładnie ruszyło. Nastaw zrobiłem dwa dni temu wieczorem a dzisaj rano piana opadła blg z 12 na starcie spadło do 5 ale piana też całkowicie opadła ( zostało tylko pare wysepek piwnych ). Ale gazu jest w nim od groma aż nie nie mogłem zmerzyć zawartości cukru , czy to początek problemów ???
    dodam że temperatura fermentacji to jakieś 24 stopnie. coś robić czy czekać spokojnie aż blg spadnie do 1 czy może przenieś w chłodniejsze miejsce .
    Proszę o pomoc nie chciałbym z falstartem wystartować w mojej przygodzie z piwkiem, a i żonie też musze udowdnić że jakiś browarek z tego wyjdzie
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Możliwe. Po pierwsze przenieść fermentor w chłodniejsze miejsce bo 20 *C zdecydowanie wystarczy.

    A resztę zrobiłbym tak: zostawił piwo żeby fermentacja spokojnie trwała jeszcze 3-4 dni (bo na brew kita 5 blg to jeszcze sporo do odfermentowania), potem codziennie sprawdzał czy blg spada, jeśli po 2 dniach nie drgnie można uznać proces za zakończony. I albo przelać na cichą albo jeszcze czekać na sklarowanie tego co jest.

    Comment

    • lotus
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.01
      • 89

      #3
      Odczekaj jeszcze . Ja też miałem tak że 2 dwa dni Blg zjechało z 14 do 6 i zdawało mi się że nic się nie dzieje . Ale jak odczekałem tydzień , to zjechało do 2 .

      Comment

      • lukalko
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.11
        • 6

        #4
        Witam.
        Mam podobny problem. Nastawiłem warkę we wtorek ok 14ej( o czym pisałem tutaj http://browar.biz/forum/showthread.php?t=101443 ) a przed chwilą sprawdzałem cukromierzem i jest 1Blg. Nie wiem czy już powinienem przelewać do butelek?
        bardzo szybko, trochę ponad 2 dni.
        Sorki że napisałem tuta ale nie chciałem zakładać nowego tematu o tym samym

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #5
          1. sprawdź cukromierz
          2. zmierz jutro i pojutrze jeśli nic nie drgnie teoretycznie można zlewać
          3. ja i tak bym zostawił jeszcze kilka dni

          Comment

          • rromik
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.01
            • 12

            #6
            dzieki koledzy za cenne rady, sprawdzę rano jak blg czy rusza czy nie. Ale chyba bezpieczniej poczekać ale i tak obniżyłem temperaturę do 22 stopni.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Zbyt wysoka temp. fermentacji, to po pierwsze. Po drugie, brewkity tak mają.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              Przetwarzanie...
              X