witam.
Problemów z irish extra stout cześć kolejna.
Pisałem na początku że nie startuje (okazało sie ze startuje) pisałem ze fermentacja skończyła się po 2 dniach(nie skończyła się, cukromierz był walnięty).
Teraz jest kolejny problem
Otóż od 2 dni nie spada Blg. Na początku fermentacji było ok 11 Blg, po 2 dniach spadło do 7 i tak się utrzymuje już 2 dni. Na powierzchni nie ma jakiej niesamowitej piany. Kilka takich wysepek. Cały czas pojedyncze bąbelki powstają.
Drożdże rehydratowałem przed dodaniem i zamiast cukru dodałem ekstraktu słodowego niechmielonego. Czy jest możliwość że fermentacja się zatrzymała?
drożdże rehydratowałem w temp powyżej 30 stopni, ale tak jest w instrukcji.
Problemów z irish extra stout cześć kolejna.
Pisałem na początku że nie startuje (okazało sie ze startuje) pisałem ze fermentacja skończyła się po 2 dniach(nie skończyła się, cukromierz był walnięty).
Teraz jest kolejny problem
Otóż od 2 dni nie spada Blg. Na początku fermentacji było ok 11 Blg, po 2 dniach spadło do 7 i tak się utrzymuje już 2 dni. Na powierzchni nie ma jakiej niesamowitej piany. Kilka takich wysepek. Cały czas pojedyncze bąbelki powstają.
Drożdże rehydratowałem przed dodaniem i zamiast cukru dodałem ekstraktu słodowego niechmielonego. Czy jest możliwość że fermentacja się zatrzymała?
drożdże rehydratowałem w temp powyżej 30 stopni, ale tak jest w instrukcji.
Comment