Piana utrzymywała się przez 4 dni, był gliniany nalot, stężenie po 4 dniach spadło o 6blg. Temp fermentacji to ok 20-22 stopnie, więc na pewno nie za niska, dodałem drugą saszetkę drożdżaków, więc też ich nie może być za mało. Natlenione było wydaje mi się dobre, po 4 dniach zamieszałem fermentatorem. Widocznie albo jest wszystko ok, a faktycznie tak jak mówisz, rurkę można sobie wsadzić... albo będzie chleb. Zobaczymy za tydzień
Blg nie spada, fermentacja zakończona?
Collapse
X
-
Rurkę tak czy inaczej można sobie wsadzić - w dekiel przy fermentacji wtórnej (cichej). Przy głównej tylko przeszkadza.
Samo zamieszanie wiadrem to trochę mało tlenu. Ja przelewam z wiadra do wiadra 10 razy, z wysokości pół metra. Kiedyś stosowałem pompke akwariową, ale powstawała bardzo gruba, sztywna i trwała piana, która wyłaziła z wiadra.
Ale jest jeszcze jedna możliwość - masz do bani ballingometr. Sprawdź go w czystej wodzie o temp. 20 stopni - powinien wskazywać zero.Comment
-
Jak tak czytam ten temat to widzę, że mam dosyć standardowy problem – ale i w temacie rady różne padały: 7 dni i basta / czekać / napowietrzać…
Nastawiona AIPA, początkowe Blg 16, drożdże US-05 tylko uwodnione, brzeczka wg mnie dobrze napowietrzona, temperatura fermentacji 17’C, rurki brak(fermentor lekko przykryty dekielkiem bez dziury.
Po 6 dniach Blg 6-7, po 8 dniach Blg 6 (balingometr sprawny, temperatura próbki 20’C, odgazowana), cały czas gęsta, kremowo-gliniasta piana (typowa przy US-05).
Drugi fermentor czeka zdezynfekowany, bo z góry, przed pomiarem, zakładałem dzisiaj przelewanie -> przelewać na cichą czy jeszcze czekać?Comment
-
-
No ale u mnie w zasadzie od 2 dni jest te 6 Blg (dwa dni temu było 6, ale pomiar mógł być w trochę niższej temperaturze niż 20'C, dzisiaj w 20'C).
Czyli jak za 1-2 dni będzie nadal 6 Blg, to przelewać?
(mojego zacierania tu nie było - piwo z 3 ekstraktów jasnych WES-a + 30 dkg słodu karmelowego gotowanego 20 min. w 72-75'C)Comment
-
w której pływak nie będzie tak ściśle przylegał do brzegów jak w rurce.
Pamiętam, że kiedy mierzyłem balling w szklanej rurce miałem po wrzuceniu pływaka dość wysoki wynik. Po dociśnięciu pływaka do dna i puszczeniu wskazanie było o 2-3 stopnie mniejsze. W menzurce pomiarowej nie ma takiego zachowania.Comment
-
Po kolejnych 1,5 dnia (w sumie 9,5 dni) Blg spadło o 1 i wynosi 5.
Czekam jeszcze 1,5 dnia i juto wieczorem przelewam na cichą (to w sumie będzie już 11 dni burzliwej) bo mnie taka długa burzliwa stresuje; reszta może odfermentuje na cichej.
W jaki sposób mierzysz? Jeśli w tej szklanej rurce, którą dostałeś razem z pływakiem to wynik może być zafałszowany. Lepiej zainwestować w większą menzurkę, taką o:
w której pływak nie będzie tak ściśle przylegał do brzegów jak w rurce.Comment
-
Hmmm, to ja mam podobny problem. Jutro minie 14 dzień od rozpoczęcia fermentacji burzliwej. Rurka ciągle bulka. Oczywiście nie tak intensywnie, jak na początku, ale jednak. Wieko fermentora jest wybrzuszone, po "wciśnięciu" po jakimś czasie wraca do stanu wybrzuszonego.
Początkowe blg: 12,5.
Temperatura: ok. 19 st. C, waha się o pół stopnia w jedną bądź drugą stronę.
Drożdże: jakieś drożdże dołączone do brew-kitu, bez oznaczeń. Brew-kit: Better Brew IPA.
Wolałbym nie otwierać fermentora w celu pobrania próbki, jeśli nie jest to absolutnie konieczne; jeśli jednak nie da rady bez tego - trudno.
Czy faktycznie fermentacja może przebiegać tak długo? Czy to nie przez trwającą fermentację rurka wciąż bulka? Zlewać na cichą?Comment
-
Dlaczego nikt się do tego nie chce stosować. Po 14 dniach nie ma opcji,żeby drożdże nie przefermentowały cukrów.
Zatem - sprawdź Blg, za 2-3dni znów sprawdź Blg i nie sugeruj się w ogóle tym plumkaniem!!!Comment
-
Nie ma na co czekać ani co mierzyć, zlewaj na cichą!"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment