Blg nie spada, fermentacja zakończona?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukalko
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 6

Blg nie spada, fermentacja zakończona?

witam.
    Problemów z irish extra stout cześć kolejna.
    Pisałem na początku że nie startuje (okazało sie ze startuje) pisałem ze fermentacja skończyła się po 2 dniach(nie skończyła się, cukromierz był walnięty).
    Teraz jest kolejny problem
    Otóż od 2 dni nie spada Blg. Na początku fermentacji było ok 11 Blg, po 2 dniach spadło do 7 i tak się utrzymuje już 2 dni. Na powierzchni nie ma jakiej niesamowitej piany. Kilka takich wysepek. Cały czas pojedyncze bąbelki powstają.
    Drożdże rehydratowałem przed dodaniem i zamiast cukru dodałem ekstraktu słodowego niechmielonego. Czy jest możliwość że fermentacja się zatrzymała?
    drożdże rehydratowałem w temp powyżej 30 stopni, ale tak jest w instrukcji.
  • lukasz120222
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.08
    • 39

A jaką miałeś temperaturę podczas fermentacji?? Wahań powyżej 5 stopni nie było? Skoro bąbelki powstają to znaczy że piwko spokojnie sobie fermentuje Czekaj aż spadnie przynajmniej do 3-4 blg. Jeśli chcesz pobudzić drożdże do pracy możesz wyjąć rurkę i potrząsnąć trochę fermentatorem a następnie lekko zwiększyć temperaturę - o jakieś 2 stopnie. Też jestem początkującym piwowarem ale po 3 warkach jednego się nauczyłem i do ważenia potrzeba cierpliwości Pozdrawiam

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Do ważenia potrzeba wagę, cierpliwość jest mniej istotna. Zaś do warzenia potrzeba mieć wiedzę, której wyraźnie pytającemu brakuje. Taj jest już ten świat stworzony, aby aby cokolwiek porządnie, trzeba wiedzieć jak. I na tym forum i w wielu innych miejscach jest dobrze opisany proces warzenia, fermentacji i dojrzewania piwa. Czy tak trudno przeczytać, jak długo ma piwo fermentować?

Fermentacja główna, zwana tu burzliwą, ma trwać 7 dni. Zasadnicza jej część odbywa się w ciągu dwóch dni, czasem nawet jednego. Niec nie pomoże grzebanie w wiadrze, zaglądanie, a nawet mierzenie stężenie fermentującej brzeczki nawet co 5 minut. Brzeczkę szczepi się drożdżami, zagląda raz na drugi dzień, czy fermentuje, a potem zostawia w spokoju na następnych sześć dni. Jeżeli coś jest zrobione źle, to nie pomoże żadne potrząsanie, tylko natlenienie, bo słaba praca drożdży jest spowodowana najprawdopodobniej słabym natlenieniem, przez co rozmnożyły się w niewystarczającej ilości.

Podstawowy cykl produkcji piwa to 7 dni fermentacji głównej + 7 dni fermentacji wtórnej + miesiąc dojrzewania.Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wydłużyć etap fermentacji wtórnej do dwóch tygodni. Zostaw więc piwo w spokoju do czasu upływu tych siedmiu dni od rozpoczęcia fermentacji i przeznacz ten czas na gruntowne zapoznanie się z teorią.

Comment

• meerdo
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.12
        • 42

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
        Podstawowy cykl produkcji piwa to 7 dni fermentacji głównej + 7 dni fermentacji wtórnej + miesiąc dojrzewania.Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wydłużyć etap fermentacji wtórnej do dwóch tygodni. Zostaw więc piwo w spokoju do czasu upływu tych siedmiu dni od rozpoczęcia fermentacji i przeznacz ten czas na gruntowne zapoznanie się z teorią.
        Czy powyższy okres - 7dni burzliwej + 7/14 cichej odnosi się zarówno do piw fermentacji górnej, jak i dolnej?

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

Nie, odnosi się do górnej. Dolnej nie robię, więc nie będę się wypowiadał.

Comment

• meerdo
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.12
            • 42

to szkoda, bo nie jestem pewien:/ burzliwa trwa 8 dzień, blg spadło z 15 do 6, piana jeszcze jest, ale już schodzi, nie wiem czy już przelewać na cichą, czy jeszcze zostawić.. a propos pytanie dla kogoś - rozumiem, że po chmielu, mimo tego, że to był granulat, oraz drożdżach zostanie w fermentorze na dnie breja - co z nią zrobić?
            Pozdrawiam

Comment

• acjon
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.03
              • 61

Chmiel powinieneś odcedzić przed zadaniem drożdży! Chyba że to chmielenie na zimno, ale to się robi podczas fermentacji cichej. Dolna fermentacja burzliwa - zależnie od temperatury oczywiście - to około 14 dni. Wyższa temperatura to krótszy czas, dla 10 st. C będzie to około 14 dni. Twoje piwo dodatkowo ma dość wysoki balling więc powinno to trwać jeszcze dłużej - więc czekaj. Najlepiej to w ogóle sprawdzaj co drugi dzień jakie jest blg, jak spadnie i przestanie maleć przez 2 dni to przelewaj. Breje wyrzuć do klozetu.
              Last edited by acjon; 2013-01-13, 19:34.

Comment

• meerdo
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.12
                • 42

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika acjon Wyświetlenie odpowiedzi
                Chmiel powinieneś odcedzić przed zadaniem drożdży! (...) Breje wyrzuć do klozetu.
                a! tak, chmielu już tam nie mam nie wiem dlaczego o nim napisałem przed zadaniem faktycznie się go pozbyłem. ale rozumiem, że zostanie breja z drożdży, tak?

Comment

• acjon
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.03
                  • 61

Tak, na dnie powinna być półcentymetrowa warstwa drożdży która dość dobrze trzyma się dna, rurką zbierasz piwo znad tego osadu

Comment

• Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

Najlepiej to w ogóle sprawdzaj co drugi dzień jakie jest blg, jak spadnie i przestanie maleć przez 2 dni to przelewaj...
                    Najlepiej nie zaglądaj przez tydzień. Jeśli po tygodniu jest jeszcze piana, to przeczekaj drugi tydzień. Z ciekawości możesz balling sprawdzić raz na koniec, ale nie ma potrzeby, bo piwo, jesli jest niedofermentowane, dofermentuje na cichej - przy przelewaniu drożdże dstaną odrobinę tlenu, namnożą się i wznowią działaność. Po to m.in. stosuję się fermentację wtórną w piwowarstwie domowym.

Breje wyrzuć do klozetu.
                    Breja to całkiem dobre drożdże, któe mozna kolejny raz wykorzystać. Poszukaj sobie na forum tematów o odzyskiwaniu i przechowywaniu gęstwy drożdżowej.
                    Last edited by Krzysiu; 2013-01-14, 08:34.

Comment

• leeroy
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.03
                      • 32

Witam wszystkich. Mam też problem z fermentacją swojego piwka. To zestaw z browamatora AIPA. Blg początkowe 14,8, 7 dnia przelane na cichą, miało 7,4 Blg. Po kolejnych 8 dniach Blg spadło może o 0,1. Próbowałem już 2 razy napowietrzać mieszając ale nie dało to efektów. I teraz nie wiem czy może zbyt wcześnie przelałem na cichą? Temperatura fermentacji przez cały czas była w okolicach 19 stopni. Nie wiem czy jeszcze może raz dodać drożdży czy może czekać. Przy takim Blg to strach butelkować.

Comment

• anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

Termometr do zacierania sprawny?
                        Mniej książków więcej piwa

Comment

• leeroy
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.03
                          • 32

Raczej tak. Próba jodowa była negatywna.

Comment

• leeroy
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2013.03
                            • 32

10 dni na cichej i Blg nadal nie spada. Nie wiem czy da się jeszcze coś uratować. Zastanawiam się nad tym czy dać może jeszcze raz drożdże?

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leeroy Wyświetlenie odpowiedzi
                              Blg początkowe 14,8, 7 dnia przelane na cichą, miało 7,4 Blg.
                              Dla mnie zejście z blg o 50% to zbyt mało, aby przelewać na cichą - fermentacja burzliwa mogła się jeszcze nie skończyć. No chyba że zacierałeś na bardzo słodko.

Comment

Przetwarzanie...
                              X