Blg nie spada, fermentacja zakończona?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukalko
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 6

    Blg nie spada, fermentacja zakończona?

    witam.
    Problemów z irish extra stout cześć kolejna.
    Pisałem na początku że nie startuje (okazało sie ze startuje) pisałem ze fermentacja skończyła się po 2 dniach(nie skończyła się, cukromierz był walnięty).
    Teraz jest kolejny problem
    Otóż od 2 dni nie spada Blg. Na początku fermentacji było ok 11 Blg, po 2 dniach spadło do 7 i tak się utrzymuje już 2 dni. Na powierzchni nie ma jakiej niesamowitej piany. Kilka takich wysepek. Cały czas pojedyncze bąbelki powstają.
    Drożdże rehydratowałem przed dodaniem i zamiast cukru dodałem ekstraktu słodowego niechmielonego. Czy jest możliwość że fermentacja się zatrzymała?
    drożdże rehydratowałem w temp powyżej 30 stopni, ale tak jest w instrukcji.
  • lukasz120222
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.08
    • 39

    #2
    A jaką miałeś temperaturę podczas fermentacji?? Wahań powyżej 5 stopni nie było? Skoro bąbelki powstają to znaczy że piwko spokojnie sobie fermentuje Czekaj aż spadnie przynajmniej do 3-4 blg. Jeśli chcesz pobudzić drożdże do pracy możesz wyjąć rurkę i potrząsnąć trochę fermentatorem a następnie lekko zwiększyć temperaturę - o jakieś 2 stopnie. Też jestem początkującym piwowarem ale po 3 warkach jednego się nauczyłem i do ważenia potrzeba cierpliwości Pozdrawiam

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Do ważenia potrzeba wagę, cierpliwość jest mniej istotna. Zaś do warzenia potrzeba mieć wiedzę, której wyraźnie pytającemu brakuje. Taj jest już ten świat stworzony, aby aby cokolwiek porządnie, trzeba wiedzieć jak. I na tym forum i w wielu innych miejscach jest dobrze opisany proces warzenia, fermentacji i dojrzewania piwa. Czy tak trudno przeczytać, jak długo ma piwo fermentować?

      Fermentacja główna, zwana tu burzliwą, ma trwać 7 dni. Zasadnicza jej część odbywa się w ciągu dwóch dni, czasem nawet jednego. Niec nie pomoże grzebanie w wiadrze, zaglądanie, a nawet mierzenie stężenie fermentującej brzeczki nawet co 5 minut. Brzeczkę szczepi się drożdżami, zagląda raz na drugi dzień, czy fermentuje, a potem zostawia w spokoju na następnych sześć dni. Jeżeli coś jest zrobione źle, to nie pomoże żadne potrząsanie, tylko natlenienie, bo słaba praca drożdży jest spowodowana najprawdopodobniej słabym natlenieniem, przez co rozmnożyły się w niewystarczającej ilości.

      Podstawowy cykl produkcji piwa to 7 dni fermentacji głównej + 7 dni fermentacji wtórnej + miesiąc dojrzewania.Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wydłużyć etap fermentacji wtórnej do dwóch tygodni. Zostaw więc piwo w spokoju do czasu upływu tych siedmiu dni od rozpoczęcia fermentacji i przeznacz ten czas na gruntowne zapoznanie się z teorią.

      Comment

      • meerdo
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.12
        • 42

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
        Podstawowy cykl produkcji piwa to 7 dni fermentacji głównej + 7 dni fermentacji wtórnej + miesiąc dojrzewania.Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wydłużyć etap fermentacji wtórnej do dwóch tygodni. Zostaw więc piwo w spokoju do czasu upływu tych siedmiu dni od rozpoczęcia fermentacji i przeznacz ten czas na gruntowne zapoznanie się z teorią.
        Czy powyższy okres - 7dni burzliwej + 7/14 cichej odnosi się zarówno do piw fermentacji górnej, jak i dolnej?

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Nie, odnosi się do górnej. Dolnej nie robię, więc nie będę się wypowiadał.

          Comment

          • meerdo
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.12
            • 42

            #6
            to szkoda, bo nie jestem pewien:/ burzliwa trwa 8 dzień, blg spadło z 15 do 6, piana jeszcze jest, ale już schodzi, nie wiem czy już przelewać na cichą, czy jeszcze zostawić.. a propos pytanie dla kogoś - rozumiem, że po chmielu, mimo tego, że to był granulat, oraz drożdżach zostanie w fermentorze na dnie breja - co z nią zrobić?
            Pozdrawiam

            Comment

            • acjon
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.03
              • 61

              #7
              Chmiel powinieneś odcedzić przed zadaniem drożdży! Chyba że to chmielenie na zimno, ale to się robi podczas fermentacji cichej. Dolna fermentacja burzliwa - zależnie od temperatury oczywiście - to około 14 dni. Wyższa temperatura to krótszy czas, dla 10 st. C będzie to około 14 dni. Twoje piwo dodatkowo ma dość wysoki balling więc powinno to trwać jeszcze dłużej - więc czekaj. Najlepiej to w ogóle sprawdzaj co drugi dzień jakie jest blg, jak spadnie i przestanie maleć przez 2 dni to przelewaj. Breje wyrzuć do klozetu.
              Last edited by acjon; 2013-01-13, 19:34.

              Comment

              • meerdo
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.12
                • 42

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika acjon Wyświetlenie odpowiedzi
                Chmiel powinieneś odcedzić przed zadaniem drożdży! (...) Breje wyrzuć do klozetu.
                a! tak, chmielu już tam nie mam nie wiem dlaczego o nim napisałem przed zadaniem faktycznie się go pozbyłem. ale rozumiem, że zostanie breja z drożdży, tak?

                Comment

                • acjon
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.03
                  • 61

                  #9
                  Tak, na dnie powinna być półcentymetrowa warstwa drożdży która dość dobrze trzyma się dna, rurką zbierasz piwo znad tego osadu

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika acjon Wyświetlenie odpowiedzi
                    Najlepiej to w ogóle sprawdzaj co drugi dzień jakie jest blg, jak spadnie i przestanie maleć przez 2 dni to przelewaj...
                    Najlepiej nie zaglądaj przez tydzień. Jeśli po tygodniu jest jeszcze piana, to przeczekaj drugi tydzień. Z ciekawości możesz balling sprawdzić raz na koniec, ale nie ma potrzeby, bo piwo, jesli jest niedofermentowane, dofermentuje na cichej - przy przelewaniu drożdże dstaną odrobinę tlenu, namnożą się i wznowią działaność. Po to m.in. stosuję się fermentację wtórną w piwowarstwie domowym.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika acjon Wyświetlenie odpowiedzi
                    Breje wyrzuć do klozetu.
                    Breja to całkiem dobre drożdże, któe mozna kolejny raz wykorzystać. Poszukaj sobie na forum tematów o odzyskiwaniu i przechowywaniu gęstwy drożdżowej.
                    Last edited by Krzysiu; 2013-01-14, 08:34.

                    Comment

                    • leeroy
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.03
                      • 32

                      #11
                      Witam wszystkich. Mam też problem z fermentacją swojego piwka. To zestaw z browamatora AIPA. Blg początkowe 14,8, 7 dnia przelane na cichą, miało 7,4 Blg. Po kolejnych 8 dniach Blg spadło może o 0,1. Próbowałem już 2 razy napowietrzać mieszając ale nie dało to efektów. I teraz nie wiem czy może zbyt wcześnie przelałem na cichą? Temperatura fermentacji przez cały czas była w okolicach 19 stopni. Nie wiem czy jeszcze może raz dodać drożdży czy może czekać. Przy takim Blg to strach butelkować.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        #12
                        Termometr do zacierania sprawny?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • leeroy
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.03
                          • 32

                          #13
                          Raczej tak. Próba jodowa była negatywna.

                          Comment

                          • leeroy
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2013.03
                            • 32

                            #14
                            10 dni na cichej i Blg nadal nie spada. Nie wiem czy da się jeszcze coś uratować. Zastanawiam się nad tym czy dać może jeszcze raz drożdże?

                            Comment


                            • #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leeroy Wyświetlenie odpowiedzi
                              Blg początkowe 14,8, 7 dnia przelane na cichą, miało 7,4 Blg.
                              Dla mnie zejście z blg o 50% to zbyt mało, aby przelewać na cichą - fermentacja burzliwa mogła się jeszcze nie skończyć. No chyba że zacierałeś na bardzo słodko.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X