Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
Wyświetlenie odpowiedzi
Blg nie spada, fermentacja zakończona?
Collapse
X
-
„To wyczują” – rozumiem, że chodzi o wyczucie zbyt płytkiego odfermentowania?
Bardziej obawiam się, że zbyt duża ilość „nieprzejedzonego” cukru będzie zbyt łakomym kąskiem dla drożdży już po zabutelkowaniu (albo mówiąc inaczej, że przy takim Blg nie będę wiedział o ile zmniejszyć ilość cukru dawanego przy butelkowaniu).
Comment
-
-
Zrobią to i bez mieszania.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ksieciuniu Wyświetlenie odpowiedziTak się zastanawiam jak przy przelewaniu na cichą będzie powyżej 4 Blg, to czy warto spróbować napowietrzyć brzeczkę (np. mieszając plastikową, wyparzoną łygą) żeby zachęcić drożdże do dalszej pracy podczas cichej (tak, wiem, nie to jest głównym celem cichej ) czy to może tylko zaszkodzić?
Comment
-
-
Małe pytanko, piwo milk stout 17,5 blg (2,5 blg to laktoza), zacierane 30 min przerwa maltozora i 45 min przerwa dekstrynująca, po 9 dniach burzliwej jest 7 stopni. Przelewać na cichą (będzie na niej jakieś 14 dni)? Drożdze Danster Nottingham, brak oznak fermentacji zero piany.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziRusz łepetyną, chłopie! Przecież jak przelewasz z jednego wiadra do drugiego, to piwo samo się natlenia, bez mieszania "wyparzoną łygą" (z tym wyparzaniem łyżki też niektórzy mają pierdolca). Chyba, że masz instalację zamkniętą z pompą, no to chapeau bas!
Ale pomyślałem również, że skoro dla porządnego napowietrzenia brzeczki przed zadaniem drożdży zaleca się np. kilkukrotne chluśnięcie z wiadra do wiadra, to - gdyby w moim przypadku dobre napowietrzenie brzeczki było na tym etapie wskazane - jednokrotne przelanie wężykiem po ściance może być niewystarczające i stąd pytanie o ew. mieszanie łyżką.
A anteksowi i zgodzie dziękuję za pomocne odpowiedzi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ronoaro Wyświetlenie odpowiedziMałe pytanko, piwo milk stout 17,5 blg (2,5 blg to laktoza), zacierane 30 min przerwa maltozora i 45 min przerwa dekstrynująca, po 9 dniach burzliwej jest 7 stopni. Przelewać na cichą (będzie na niej jakieś 14 dni)? Drożdze Danster Nottingham, brak oznak fermentacji zero piany."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ksieciuniu Wyświetlenie odpowiedziNie, ale mocne mieszanie łygą (taką z dziurami) natlenia.
Jak w wiadrze nad piwem będziesz miał dwutlenek węgla po brzegi, to co sie się natleni? Ale już dam ci spokój, nie na moje nerwy ten temat.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziCiekawa teoria. Całe życie myślałem, że natlenia tlen z powietrza, a tu proszę - wystarczy mieszanie dziurawą łyżką.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziRusz łepetyną, chłopie! Przecież jak przelewasz z jednego wiadra do drugiego, to piwo samo się natlenia, bez mieszania "wyparzoną łygą"…
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziJak w wiadrze nad piwem będziesz miał dwutlenek węgla po brzegi, to co sie się natleni? Ale już dam ci spokój, nie na moje nerwy ten temat.
Ale już dam ci spokój, nie na moje nerwy ten temat.
Krzysiu,
ja rozumiem potrzebę wykazania wyższości nad każdym dyskutantem i w każdej kwestii, ale naprawdę, chęć dokopania początkującemu piwowarowi nie jest warta narażania na szwank swojej, z pewnością zasłużonej, piwowarskiej reputacji takimi postami.
Ja w kwestiach piwowarskich mogę się mylić, i na pewno wiele razy to robię, ale jak rozumiem mylą się też wszyscy piwowarzy domowi, którzy napowietrzają brzeczkę poprzez mieszanie lub którzy przestrzegają, żeby na pewnych etapach procesu warzenia (fermentacji) nie mieszać brzeczki, żeby jej niepotrzebnie nie napowietrzyć. Bo przecież tlen bierze się z powietrza, a nie z mieszania łyżką…
Comment
-
Comment