Zagotowana brzeczka niedorobiona przez enzymy.. Proszę o pomoc.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lechista
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.05
    • 7

    #1

    Zagotowana brzeczka niedorobiona przez enzymy.. Proszę o pomoc.

    Witam.

    Zapomniałem o swoim piwie American Lager na około 20 minut gdy chciałem podgrzać od 60*C do 70*C gdy enzymy jeszcze pracowały. Brzeczka zagotowała się i raczej wszystkie enzymy się zniszczyły. Co mógł bym zrobić w takim wypadku?

    Płyn lugola od razu sczerniał w czasie próby jodowej więc sporo jeszcze skrobi zostało nierozłożonej....

    Myślę sobie że powinienem odpuścić temperatury do tych 70 i dosypać jakiegoś słodu wraz z enzymami by nie poszło wszystko na marne, ale był to mój ostatni zestaw jaki posiadałem.
    Czy jest jakieś rozwiązanie na teraz czy przetrzymać to co mam na balkonie, zamówić następne zestawy i wznowić jakoś pracę za tydzień jak będę mógł?
    Proszę o jakieś dobre rady.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    ześrutować kilo słodu i dosypać
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19291

      #3
      Dodać enzymów... :-D

      Comment

      • lechista
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.05
        • 7

        #4
        no ok to muszę zapożyczyć słodu trochę i będzie grało. musi trochę postać ta brzeczka pewnie więc najlepiej przefiltrować teraz, zagotować i odstawić na balkon?

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Najlepiej od razu to wywal, jeśli masz trzymać tydzień. Chyba za po odfiltrowaniu przegotujesz, a potem zamrozisz. Ale i tak wydaje mi się, że nakład pracy będzie niewspółmierny do jakości otrzymanego piwa.

          Temat powinien być w kołysce.

          Comment

          • puszka
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2002.10
            • 204

            #6
            ja bym wylał

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • yavo
              Lallemand Philly Sour - lag
              yavo
              Drogie "Bravo Girl",
              ja dzisiaj z takim oto pytaniem, co robić - a mianowicie w niedzielny wieczór zaszczepiłem rzeczonymi drożdżami szesnastolitrową brzeczkę o ekstrakcie 18'. Kalkulator Lallemanda powiedział mi, że wsypałem za mało drożdży (11g vs 21). Mamy wtorkowe popołudnie,...
              2022-02-22, 13:13
            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • Charlie44
              Druga warka z zacieru
              Charlie44
              Dzień dobry, cześć i czołem

              Znowu będzie pisanie o popełnionych błędach i kilka pytań o to co się stało oraz co może się stać. No jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość.
              Zrobiłem sobie dwa dni temu drugi zacier (APA) w mojej "karierze" i chciałbym...
              2018-07-03, 15:54
            • Charlie44
              Moja druga warka z zacieru.
              Charlie44
              Dzień dobry, cześć i czołem

              Znowu będzie pisanie o popełnionych błędach i kilka pytań o to co się stało oraz co może się stać. No jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość.
              Zrobiłem sobie dwa dni temu drugi zacier (APA) w mojej "karierze" i chciałbym...
              2018-07-02, 16:03
            • Javox
              To Øl, 45 Days Rice Lager
              Javox
              Ryżowy lager z alko 5.0% na niemieckich chmielach.

              Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
              Lacing - trochę było.
              Gaz - średni.
              Barwa - bardzo jasne, słomka.
              Aromat - cydrowy, białe wino.
              Smak - słodkie, lekka brzeczka (po włosku), blada...
              2024-03-12, 23:41
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...