Pytanie powinno brzmieć dlaczego NIE TRZEBA, a nie dlaczego NIE NALEŻY.
Zamoczona saszetka suchych drożdży
Collapse
X
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie -
Są momenty, w których ważna jest czystość i sterylność ale jeszcze nie słyszałem aby ktoś dezynfekował normalnie trzymana w lodówce saszetkę drożdży przed otwarciem.
Jeśli zapaprałeś sokiem z kiszonej to trzeba umyć i zdezynfekować jeśli saszetka jest szczelna. Jeśli nie była szczelna to wyrzucić i kupić nową.
BTW. Podziwiam cierpliwość forumowiczów z sąsiedniego forum.Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-01-15, 20:32.Comment
-
saszetka jest całkowicie szczelna, więc uwarzę piwko i dam znać czy wszystko wyszło ok - tak dla potomności
dzięki
Comment
Related Topics
Collapse
-
na zdjęciu po prawej , fotka w Brewster Pub. Jakoś niespecjalnie mi podeszło to piwo choć kapusty nie było czuć w smaku1 Photo
-
Channel: Kirgistan
2023-11-19, 18:14 -
-
Drogie "Bravo Girl",
ja dzisiaj z takim oto pytaniem, co robić - a mianowicie w niedzielny wieczór zaszczepiłem rzeczonymi drożdżami szesnastolitrową brzeczkę o ekstrakcie 18'. Kalkulator Lallemanda powiedział mi, że wsypałem za mało drożdży (11g vs 21). Mamy wtorkowe popołudnie,...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam wszystkich ponownie. Czy na suchych drożdżach można uważyć bardzo dobre piwo? Czy gęstwa z suchych drożdży jest lepsza od suchych drożdży z saszetki na pierwszą szarżę? Czy jest sens w zbieraniu gęstwy z suchych?
Pytam, bo obejrzałem już 10000 filmików na yt o...-
Channel: Surowce
-
-
Mam pytanie dotyczące użycia drożdży do mocniejszych piw. Zamówiłem ostatnio ze sklepu browarbizu zestaw surowców do uwarzenia szkockiego wee heavy (19 BLG). W opisie zestawu doradzają żeby użyć dwóch saszetek suchych drożdży (używam sucharów).
Czy jest to konieczne?...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć, zastanawia mnie jedna kwestia. Z racji ograniczeń sprzętowych mogę działać jedynie na wątkach ok. 10 l. Chcę kupić paczkę drożdży suchych Voss Kveik MJ. W przypadku US05 albo S04 wsypywałbym wszystko na jedną warkę, ale słyszałem opinie, ze z kveikami nie ma co przesadzać....
-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment