przelewać na cichą czy nie

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rromik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.01
    • 12

przelewać na cichą czy nie

witam
    czytałem trochę to forum ale poszukuje odpowiedzi
    zrobiłem nastaw z brewkita europan lager + ekstrakt słodowy mistrz sladek , dzisiaja mija 7 dni od fermentacji.buzliwa skończyła się po 3 dniach przez ostatnie 3 dni blg jest 3,5 .i w związku z tym mam pytanie czy przelać na cichą fermentację ( mam możliwośc jest dymion szklany ) czy od razu butelkować. dodam tylko że mam fermentator z kranikiem a że naczytałem się sporo o niestatrujących drożdzach wystartowałem moje piwko na 2 paczkach ( jednym z brewkita i jadnym kupnym). szukam porady w którą stronę iść ???
  • longmen
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.11
    • 68

przelej na cichą na 7-14 dni
    ja zawsze robię cichą 2 tygodnie - oprócz piw pszenicznych.

Comment

Related Topics

Collapse

• woosaa
      Przyspieszona cicha
      woosaa
      Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
      2025-01-09, 16:18
    • rozpuszczalny
      Pierwsze piwo - od 3 dni to samo (wysokie?) blg
      rozpuszczalny
      Witam.
      Przed przystąpieniem do uwarzenia swojego pierwszego piwa dużo się naczytałem, mam nadzieje, że w dobrych źródłach Na początek zabrałem się za coś prostego, czyli za brewkit'a Bitter "Traditional Series Northern Star Bitter". Na opakowaniu pisało, aby dodać kilogram...
      2017-09-25, 20:46
    • Charlie44
      Pierwsze zlewanie na cichą.
      Charlie44
      Cześć wszystkim,

Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
      2018-10-22, 11:08
    • fligiert
      Drożdże na cichą?
      fligiert
      Witam
      Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
      Pozdrawiam

Sent from my...
      2019-06-24, 18:34
    • kaczka116
      ReCraft, [Za Miastem] Cicha Noc
      kaczka116
      Piwo gotowe do oceny
      2020-02-08, 08:32
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...