Nagazowanie piwa w butelkach

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grze35
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.11
    • 6

    #1

    Nagazowanie piwa w butelkach

    Mam pytanko do bardziej doświadczonych.

    Zrobiłem w sumie sześć warek - dwie pierwsze z brewkitów, cztery kolejne z zacieraniem. Wszystkie mniej więcej wg tej samej zasady: fermentacja burzliwa aż do ustania w temp. ok. 21-23 stopni, potem cicha ok. 7 dni. Następnie butelkowanie z użyciem suchego ekstraktu słodowego bezpośrednio do butelek (5 g na but), ok. 7 dni w temp 21-23 stopni i potem do piwnicy do leżakowania.

    Pierwsze 3 warki wyszły dobrze nagazowane - nie za mocno, nie za słabo, jak dla mnie w sam raz.
    Dwie kolejne w zasadzie nie mają gazu - co może być przyczyną? Czy wpływ mogła mieć obniżająca się temperatura w piwnicy?
    Jeśli tak, to czy można jakoś "uratować" piwo? Przenieść w cieplejsze miejsce, otworzyć i dosypać słodu/glukozy/cukru itp.

    Teraz kolejna porcja jest już zabutelkowana i "dochodzi" w temp 21 stopni ale zastanawiam się czy wobec poprzednich doświadczeń nie zostawić jej w takiej temperaturze przez dłuższy czas niż tydzień.
  • longmen
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.11
    • 68

    #2
    nie wiem jaką masz temperaturę w piwnicy, ale pewnie to jest przyczyną braku gazu,
    przenieś w cieplejsze miejsce i ogrzaniu butelek odwróć do góry dnem i wstrząśnij osad drożdżowy,
    czy 7 dni wystarczy to możesz się przekonać otwierając jedną butelkę
    ja trzymałem ostatnio 14 dni w mieszkaniu 22 stC i potem wyniosłem do piwnicy poniżej 14stC (robiłem z zestawu słodów z BA i miałem w instrukcji żeby trzymać 7-14 dni w celu nagazowania w temp. 19-21)
    oczywiście pisałem o górnej fermentacji

    Comment

    • jacekan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 388

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grze35
      Mam pytanko do bardziej doświadczonych.
      Jeśli tak, to czy można jakoś "uratować" piwo? Przenieść w cieplejsze miejsce, otworzyć i dosypać słodu/glukozy/cukru itp.
      Nic nie rób. Jeśli dałeś odpowiednią ilość cukru to prędzej czy później się nagazuje.
      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

      Comment

      • longmen
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.11
        • 68

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan
        Nic nie rób. Jeśli dałeś odpowiednią ilość cukru to prędzej czy później się nagazuje.
        to zależy jaką ma temperaturę w piwnicy. Jak ma np. 10 stopni a drożdże dolną granicę temperaturową 14-15 stopni to moim zdaniem chyba się nie nagazuje...

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • RomaNzRumunii
          Vienna lager bardzo wolną fermentacja
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
          2022-01-25, 16:05
        • wirdar1
          Brewkit Czech Pils
          wirdar1
          Witam
          To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
          Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
          13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
          2023-03-21, 15:51
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • dadek
          Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
          dadek
          Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
          2024-05-12, 23:57
        • balon91
          porada dotycząca temperatury
          balon91
          Witam serdecznie.
          Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
          Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
          Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
          2021-07-10, 13:47
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...