Filtracja osadu po zacieraniu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ontario_ab
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.10
    • 65

    #1

    Filtracja osadu po zacieraniu

    Po pierwszej zacieranej warce widzę mnóstwo pływającej mąki/mułu takiego, który przy każdym ruchu się unosi. Czy jest jakiś sposób by odfiltrować takie zamulenie, którego jest pełno po zacieraniu. Filtrowałem workiem filtracyjnym z porami 300 mikronów, ale skuteczność była niemal żadna. Czy filtr z oplotu sobie z tym poradzi ?
    Czy w ogóle nie robić sobie z tego powodu bólu głowy ?

    Dodam, że zacieram w garze Severina z torbą zacierną.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ontario_ab; 2013-01-22, 12:37.
    Browar Domowy Happy Alien's
    Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.
  • Kazimierz_W
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼🍼
    • 2009.05
    • 689

    #2
    Temat filtracji masz szeroko opisany na forum, wystarczy poszperać w kołysce.
    Nie korzystałem nigdy z worka wiec nie odpowiem nic rzetelnie w tym temacie. Natomiast zarówno filtr z oplotu, jak i wiadro z dziurami świetnie spełniają swoją rolę. Tyle, że filtruje nie sprzęt, a samo młóto. Dlatego trzeba odczekać ok 20min by się złoże filtracyjne ułożyło.
    Po fermentacji możesz zawsze piwo sklarować żelatyną.
    Browar Bociana smaczny od rana
    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

    http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

    Comment

    • ontario_ab
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.10
      • 65

      #3
      Czytałem nieco, ale do końca nie było dla mnie jasne czy odfiltrujemy to zamulenie czy tylko większe elementy.
      Czyli taka filtracja poradzi sobie z tym zamuleniem ?
      Browar Domowy Happy Alien's
      Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

      Comment

      • Kazimierz_W
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🍼🍼
        • 2009.05
        • 689

        #4
        Oczywiście, po prawidłowo przeprowadzonej filtracji powinieneś mieć klarowny płyn. Z tego też względu pierwsze litry filtratu się zwraca do ponownej filtracji.
        Browar Bociana smaczny od rana
        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

        http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

        Comment

        • Gość

          #5
          Tak, poradzi sobie. U mniej najbardzej sprawdza się oplot.
          Męty nie są też bez znaczenia na smak piwa, powinno ich nie być, oczywiście bez przesady, jak trochę się dostanie.

          Comment

          • ontario_ab
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.10
            • 65

            #6
            A jeśli odfiltruję "młótem" w garze przelewając do fermentatora z oplotem to znacznie poprawię odfiltrowanie, czy się nie bawić w takie kombinacje ?
            Browar Domowy Happy Alien's
            Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #7
              Przeczytaj te zagadnienia, powinny rozwiać większość wątpliwości:
              Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • lekkipils
                zestaw do piwa [sprzedam] [Wrocław]
                lekkipils
                sprzedam zestaw zawierający z grubsza:
                • garnek do 20l warek (pojemność max oczywiście odpowiednio większa)
                • suszarka na butelki
                • kapslownica greta i kapsle
                • 3 skrzynki i trochę butelek (klasyczne i z zamknięciem patentowym)
                • 2 duże fermentory (z kranikami, syfonami, pokrywami) i jeden mały
                ...
                2021-05-29, 19:41
              • Gringo
                Żnin, Janickiego 1, Stacja Filtracja
                Gringo
                Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
                Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...
                2020-08-16, 18:59
              • fligiert
                Filtr bazooka na wysładzanie
                fligiert
                Cześć
                Mam pytanie odnośnie filtru bazooka stosowanego do filtracji chmielin. Mieszkam w UK i często przy sprzedaży na eBay sprzedawcy podają że ten filtr nadaje się do wysładzanie zamiast filtra z oplotu. Czy ktoś używa bazooki do wysładzania?
                Dzięki

                Sent from...
                2019-04-29, 00:27
              • dadek
                Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
                dadek
                Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
                2024-10-06, 21:38
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...