Filtracja osadu po zacieraniu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ontario_ab
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.10
    • 65

    Filtracja osadu po zacieraniu

    Po pierwszej zacieranej warce widzę mnóstwo pływającej mąki/mułu takiego, który przy każdym ruchu się unosi. Czy jest jakiś sposób by odfiltrować takie zamulenie, którego jest pełno po zacieraniu. Filtrowałem workiem filtracyjnym z porami 300 mikronów, ale skuteczność była niemal żadna. Czy filtr z oplotu sobie z tym poradzi ?
    Czy w ogóle nie robić sobie z tego powodu bólu głowy ?

    Dodam, że zacieram w garze Severina z torbą zacierną.
    Last edited by ontario_ab; 2013-01-22, 12:37.
    Browar Domowy Happy Alien's
    Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.
  • Kazimierz_W
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼🍼
    • 2009.05
    • 689

    #2
    Temat filtracji masz szeroko opisany na forum, wystarczy poszperać w kołysce.
    Nie korzystałem nigdy z worka wiec nie odpowiem nic rzetelnie w tym temacie. Natomiast zarówno filtr z oplotu, jak i wiadro z dziurami świetnie spełniają swoją rolę. Tyle, że filtruje nie sprzęt, a samo młóto. Dlatego trzeba odczekać ok 20min by się złoże filtracyjne ułożyło.
    Po fermentacji możesz zawsze piwo sklarować żelatyną.
    Browar Bociana smaczny od rana
    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

    http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

    Comment

    • ontario_ab
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.10
      • 65

      #3
      Czytałem nieco, ale do końca nie było dla mnie jasne czy odfiltrujemy to zamulenie czy tylko większe elementy.
      Czyli taka filtracja poradzi sobie z tym zamuleniem ?
      Browar Domowy Happy Alien's
      Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

      Comment

      • Kazimierz_W
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🍼🍼
        • 2009.05
        • 689

        #4
        Oczywiście, po prawidłowo przeprowadzonej filtracji powinieneś mieć klarowny płyn. Z tego też względu pierwsze litry filtratu się zwraca do ponownej filtracji.
        Browar Bociana smaczny od rana
        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

        http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

        Comment


        • #5
          Tak, poradzi sobie. U mniej najbardzej sprawdza się oplot.
          Męty nie są też bez znaczenia na smak piwa, powinno ich nie być, oczywiście bez przesady, jak trochę się dostanie.

          Comment

          • ontario_ab
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.10
            • 65

            #6
            A jeśli odfiltruję "młótem" w garze przelewając do fermentatora z oplotem to znacznie poprawię odfiltrowanie, czy się nie bawić w takie kombinacje ?
            Browar Domowy Happy Alien's
            Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #7
              Przeczytaj te zagadnienia, powinny rozwiać większość wątpliwości:
              Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X