Warzenie na kega

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jawaw7
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.05
    • 68

Warzenie na kega

Dobry wieczór!

Wpadły mi w ręce dwa kegi: 30 i 50l. Chętnie bym je napełnił piwkiem. Nie wiem jednak, czy wiąże się to z jakimiś specjalnymi zabiegami i sprzętem. Warzenie domyślam się, że powinno odbywać się w normalny sposób. Podobnie fermentacja (zarówno burzliwa jak i cicha). No i tu zaczynają się schody. Przepisy na otwarcie kega już znalazłem (zamknięcie odbywa się pewnie w ten sam sposób, ale w przeciwnym kierunku). Wyczyszczenie i przelanie piwa też nie powinny sprawić problemu. Co do samego nalewania gotowego produktu, mam dostęp do roll-baru więc też nie powinno być kłopotów. Znalazłem jednak informacje o wypełnianiu CO2 przed, w trakcie i po leżakowaniu i trochę mnie to przeraziło.

Czy jest to konieczne? Czy przygotowywanie piwa na kegi różni się od "zwykłego"? No i czy roll-bar przyjmie moje piwo, czy też muszę je jakoś specjalnie przygotować?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

Zaczynasz os dupy strony
    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• jawaw7
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.05
      • 68

Od dupy strony...

Niestety wyszukiwarka nie zawsze zwraca, co potrzeba...

Ale dzięki za podpowiedź, bo znalazłem sporo tego, co potrzebowałem. Jak dotąd najlepiej problem opisał Krzysiu:
      Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

Masz problem z otwarciem/używaniem KEGa czy uwarzeniem piwa?
        Kompleta zawartość nieistniejącej już strony piwowarstwo.eu poświęconej zagadnieniom związanym z systemami beczek KEG. Uwaga: nieumiejętne wykorzystanie wiedzy zawartej w tym dokumencie może skutkować uszczerbkiem na zdrowiu lub gorszymi konsekwencjami! Pamiętaj o tym pobierając plik Serwis Piwo....
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• jawaw7
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.05
          • 68

Dzięki!

Czasem zastanawiam się, skąd ludzie wyciągają takie informacje! Jednak potęga internetu nie zna granic

Comment

Przetwarzanie...
          X