Dobry wieczór!
Wpadły mi w ręce dwa kegi: 30 i 50l. Chętnie bym je napełnił piwkiem. Nie wiem jednak, czy wiąże się to z jakimiś specjalnymi zabiegami i sprzętem. Warzenie domyślam się, że powinno odbywać się w normalny sposób. Podobnie fermentacja (zarówno burzliwa jak i cicha). No i tu zaczynają się schody. Przepisy na otwarcie kega już znalazłem (zamknięcie odbywa się pewnie w ten sam sposób, ale w przeciwnym kierunku). Wyczyszczenie i przelanie piwa też nie powinny sprawić problemu. Co do samego nalewania gotowego produktu, mam dostęp do roll-baru więc też nie powinno być kłopotów. Znalazłem jednak informacje o wypełnianiu CO2 przed, w trakcie i po leżakowaniu i trochę mnie to przeraziło.
Czy jest to konieczne? Czy przygotowywanie piwa na kegi różni się od "zwykłego"? No i czy roll-bar przyjmie moje piwo, czy też muszę je jakoś specjalnie przygotować?
Wpadły mi w ręce dwa kegi: 30 i 50l. Chętnie bym je napełnił piwkiem. Nie wiem jednak, czy wiąże się to z jakimiś specjalnymi zabiegami i sprzętem. Warzenie domyślam się, że powinno odbywać się w normalny sposób. Podobnie fermentacja (zarówno burzliwa jak i cicha). No i tu zaczynają się schody. Przepisy na otwarcie kega już znalazłem (zamknięcie odbywa się pewnie w ten sam sposób, ale w przeciwnym kierunku). Wyczyszczenie i przelanie piwa też nie powinny sprawić problemu. Co do samego nalewania gotowego produktu, mam dostęp do roll-baru więc też nie powinno być kłopotów. Znalazłem jednak informacje o wypełnianiu CO2 przed, w trakcie i po leżakowaniu i trochę mnie to przeraziło.
Czy jest to konieczne? Czy przygotowywanie piwa na kegi różni się od "zwykłego"? No i czy roll-bar przyjmie moje piwo, czy też muszę je jakoś specjalnie przygotować?
Comment