Witam. Mam pytanie odnośnie słodkości brzeczki.Nastawiliśmy z ekipą pierwsze nasze piwo z brewkitu WES i właśnie kończymy burzliwą fermentację na etapie 2 blg,co wydaje się nam dobrym początkiem,ale mamy pewną wątpliwośćJak mierzyłem stężenie to smak brzeczki wydał mi się dość wytrawny.Czy istnieje jakiś sposób dosłodzenia brzeczki w etapie cichej fermentacji,czy tak musi już zostać.Oczywiści trzeba pamiętać przy ewentualnej Waszej krytyce,że macie do czynienia z juniorami
warzenie piwa
Collapse
X
-
Właśnie, po co dosładzać. Słodkie piwa nie są lepsze ;-)
Jeśli jednak byłbyś innego zdania (o gustach się nie dyskutuje) to możesz dosłodzić laktozą. Tego drożdże nie ruszą (no chyba, że będzie tam domieszka). Tak przecież dosładza się milk stouty!"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Aaa, piwo z brew kitu, to wszystko jasne. Może się wydawać zbyt wytrawne
edit:
Na etapie fermentacji cichej to już nie brzeczka, to piwo (tzw. zielone ale nie mylić ze zwykłym zielonym, które to można spotkać w knajpach ;-)Last edited by Infam; 2013-01-24, 20:03."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
Comment