warzenie piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Johness
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 17

    #1

    warzenie piwa

    Witam. Mam pytanie odnośnie słodkości brzeczki.Nastawiliśmy z ekipą pierwsze nasze piwo z brewkitu WES i właśnie kończymy burzliwą fermentację na etapie 2 blg,co wydaje się nam dobrym początkiem,ale mamy pewną wątpliwośćJak mierzyłem stężenie to smak brzeczki wydał mi się dość wytrawny.Czy istnieje jakiś sposób dosłodzenia brzeczki w etapie cichej fermentacji,czy tak musi już zostać.Oczywiści trzeba pamiętać przy ewentualnej Waszej krytyce,że macie do czynienia z juniorami
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    Po co dosładzać brzeczkę? I tak drożdże wszystko zeżrą. Niech odfermentuje ile może, smakiem się na razie nie przejmujcie, bo młode piwo smakuje inaczej niż dojrzałe, nagazowane w butelkach.

    Comment

    • Johness
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.11
      • 17

      #3
      Dzięki.Tak myślałem,ale wolę się upewnić fachowców

      Comment

      • Infam
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.05
        • 715

        #4
        Właśnie, po co dosładzać. Słodkie piwa nie są lepsze ;-)
        Jeśli jednak byłbyś innego zdania (o gustach się nie dyskutuje) to możesz dosłodzić laktozą. Tego drożdże nie ruszą (no chyba, że będzie tam domieszka). Tak przecież dosładza się milk stouty!
        "Dużo to nie znaczy Dobrze
        Dobrze znaczy dużo"

        Comment

        • Johness
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.11
          • 17

          #5
          Nie jestem fanem słodkich piw,ale nasza brzeczka wydawała mi się za wytrawna i tyleMusimy zaczekać do końcowego efektu i będziemy mądrzejsiDzięki.Pozdrawiam

          Comment

          • Infam
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.05
            • 715

            #6
            Aaa, piwo z brew kitu, to wszystko jasne. Może się wydawać zbyt wytrawne

            edit:
            Na etapie fermentacji cichej to już nie brzeczka, to piwo (tzw. zielone ale nie mylić ze zwykłym zielonym, które to można spotkać w knajpach ;-)
            Ostatnia zmiana dokonana przez Infam; 2013-01-24, 20:03.
            "Dużo to nie znaczy Dobrze
            Dobrze znaczy dużo"

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • Czarny1975
              Czas chłodzenia brzeczki
              Czarny1975
              Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

              Czy (i jaki) wpływ...
              2017-09-26, 08:50
            • Charlie44
              Gęstość brzeczki
              Charlie44
              Witam wszystkich, jestem początkujący i zamierzam zrobić sobie moją drugą warkę z brewkitu a później już wziąć się za coś trudniejszego.
              No i co do tego brewkitu właśnie to pierwszą warkę zrobiłem z 1,6kg brewkitu oraz 1kg mieszanki suchego ekstraktu i glukozy, piwo wyszło...
              2017-10-19, 12:51
            • Portomordo0203
              [Sprzedam] - Grainfather G30 rok 2020
              Portomordo0203
              Dzień dobry,

              Mam do sprzedania kocioł zacierno-warzelny firmy Grainfather, model G30 dla warek o wielkości 20-25 litrów do warzenia piwa w warunkach domowych.

              Cena: 2 500,0 zł

              Urządzenie kupione było w styczniu 2020 roku w sklepie internetowym twójbrowar.pl (mam...
              2024-07-30, 12:15
            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 20:57
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...