Drożdże

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Johness
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 17

    Drożdże

    Witam.Mam pytanie,jakie drożdże powinno się dodać do brewkitu Black rock-bock,górnej czy dolnej fermentacji.Pozdrawiam
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Nie ma znaczenia.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Johness
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2012.11
      • 17

      #3
      A to ciekawostka,byłem pewien ,że zawsze jest różnica,oczywiście zachowując odpowiednią temperaturę pracy dla odpowiednich drożdży.Uważasz,że kożlak ruszy na jednych i drugich?Pozdrowienia.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Dlaczego ma nie ruszyć?

        Jak użyjesz dolnych będziesz miał niemieckiego koźlaka jak górnych holenderskiego.
        Przy brewkitach nie ma co się przejmować drożdżami.
        Last edited by jacer; 2013-01-28, 17:53.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Johness
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.11
          • 17

          #5
          Dzięki,a mam jeszcze jedno pytanie,oczywiście jak mogę zawrócić głowę Seniorowi,czy mogę w warunkach domowych (temp 19-21 ) uwarzyć z brewkitu jasne piwo z drożdżami górnej fermentacji, gdzie wszędzie podają,że jest to piwo dolnej fermentacji.Pozdrowienia

          Comment

          • gwzd
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2012.01
            • 622

            #6
            To nie użyte słody/ekstrakt decydują, a drożdże. W temperaturze pokojowej odpowiednie warunki są dla fermentacji górnej.

            Comment

            • Johness
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.11
              • 17

              #7
              To kończąc temat mam rozumieć,że każdy brewkit zrobię w górnej fermentacji

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Johness Wyświetlenie odpowiedzi
                To kończąc temat mam rozumieć,że każdy brewkit zrobię w górnej fermentacji
                Tak, bo do brewkitów dołączane są chyba wyłącznie drożdże górnej fermentacji. Która zresztą nie jest niczym strasznym.

                Comment

                • Johness
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.11
                  • 17

                  #9
                  To dla mnie nowość,bo wszędzie czytałem,że nie da rady uwarzyć piwa jasnego typu pilsner, w górnej fermentacji.Mam rozumieć,że nie dotyczy to brewkitów.Cały czas się uczęPozdrowienia
                  Last edited by Johness; 2013-01-28, 18:44.

                  Comment

                  • Johness
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2012.11
                    • 17

                    #10
                    Dzięki
                    Last edited by Johness; 2013-01-28, 18:45.

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Johness Wyświetlenie odpowiedzi
                      To dla mnie nowość,bo wszędzie czytałem,że nie da rady uwarzyć piwa jasnego typu pilsner, w górnej fermentacji.Mam rozumieć,że nie dotyczy to brewkitów.Cały czas się uczęPozdrowienia
                      Nie wierz do końca w to, co jest na puszce. Nawet jeśli brewkit jest "pils" albo "lager", to i tak są do niego dołączone drożdże górnej fermentacji. I nawet gdybyś wykorzystał do niego drożdże dolnej fermentacji, to i tak wynik nie będzie smakował jak typowy jasny lager. Nie znaczy to przy tym, że będzie niedobre.
                      Last edited by Twilight_Alehouse; 2013-01-28, 18:50.

                      Comment

                      • Johness
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2012.11
                        • 17

                        #12
                        Chyba skusimy się na Black rock- bocka i dodamy drożdże górnej fermentacji a pilsnera zrobimy po bożemu z zacieraniem(będzie to nasz dziewiczy produkt)Dzięki za wszystkie odpowiedzi

                        Comment

                        • full-light
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.07
                          • 12

                          #13
                          Ja jednak proponuję użyć drożdży dolnej fermentacji. Wg mnie jest ogromna różnica w smaku. Jeśli tylko masz warunki do przeprowadzenia dolnej fermentacji uzyj dolnych.
                          Swego czasu przeprowadziłem sporo eksperymentów na brewkitach.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X