Blonde, jak je uwarzyć ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ontario_ab
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.10
    • 65

    Blonde, jak je uwarzyć ?

    Kosztowałem La Trappe Blonde - fantastyczne. Czy jestem w stanie z waszą pomocą uwarzyć je w domu. Tu link do waszych opinii o nim: http://www.browar.biz/forum/showthre...ghlight=trappe

    Czy macie może recepturę tego piwka ? Ja znalazłem tu, ale czy to jest zgodne z prawdę ? Jak dobrać dostępne w Polsce słody i drożdże ?
    Moim zdaniem to perfekcyjna alternatywa do wymagających lagerów (też w kwestii leżakowania).
    Browar Domowy Happy Alien's
    Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Surowce jak na Pilsa tylko drożdże od trapistów.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      W podlinkowanym temacie widzę słód pilzneński, słód monachijski i słód pale ale. Do dostania w każdym polskim sklepie piwowarskim. Drożdże do trapistów albo do belgian ale.
      Last edited by Twilight_Alehouse; 2013-01-31, 21:31.

      Comment

      • ontario_ab
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.10
        • 65

        #4
        Na coś szczególnie powinienem zwrócić uwagę ?
        Browar Domowy Happy Alien's
        Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

        Comment

        • ontario_ab
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.10
          • 65

          #5
          Może uzupełnię swoje pytanie: czy takie piwo wymaga określonych przerw ? Jak długich ?
          Browar Domowy Happy Alien's
          Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab Wyświetlenie odpowiedzi
            Może uzupełnię swoje pytanie: czy takie piwo wymaga określonych przerw ? Jak długich ?
            Wydawało mi się, że skoro znalazłeś recepturę na holenderskim forum, to rozumiesz co nieco po niderlandzku. W recepturze jest podany całkiem sensowny rozkład przerw:

            53°C - 15 minut
            63°C - 30 minut
            72°C - 40 minut
            78°C - 1 minuta

            Pierwszą przerwę możesz spokojnie pominąć, pozostałe są w porządku.

            Comment

            • przemo70
              † 1970-2019 Piwosz w Raju
              • 2007.05
              • 1501

              #7
              Poczytaj receptury Belgian Blond
              Save water, drink beer ...

              http://www.parowozy.com.pl/
              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

              Comment

              • ontario_ab
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.10
                • 65

                #8
                Przepraszam, moje niedopatrzenie... i bez znajomości ich języka łatwo odczytać
                Dzięki za pomoc.
                Browar Domowy Happy Alien's
                Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                Comment

                • el_kurczako
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2012.01
                  • 62

                  #9
                  Warto dodać miodu gryczanego daje dobre efekty.
                  Na burzliwej: Tripel XXX
                  Na cichej: Amber Ale,
                  W butelkach: Belgian Wheat, AIPA, Porter Bałtycki, American Stout,

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika el_kurczako Wyświetlenie odpowiedzi
                    Warto dodać miodu gryczanego daje dobre efekty.
                    Do belgijsko-holenderskiego blonde? Po co?

                    Comment

                    • ontario_ab
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2012.10
                      • 65

                      #11
                      Jakie BLG powinno mieć takie piwo ? Tego nie doczytałem (nie znalazłem skrótu, chyba, że oni mają swoje).

                      Co do miodu w Blonde: ciekawy przepis znalazłem tutaj:
                      Zawiera miód, ale jak go dozować ? Przepis fajny i nagrodzony.
                      Browar Domowy Happy Alien's
                      Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #12
                        14.5-16, miód do gotowania brzeczki na ostatnie 10 minut.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • ontario_ab
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2012.10
                          • 65

                          #13
                          Na ostatnie 10 minut chmielenia ? Czy ostatnie 10 minut zacierania ?
                          Browar Domowy Happy Alien's
                          Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #14
                            Skoro koniecznie chcesz dawać miód, to na ostatnie 10 minut chmielenia. Jeśli jednak chcesz się bardziej zbliżyć do stylu, to zastąp miód cukrem kandyzowanym, też dawanym pod koniec chmielenia.

                            Comment

                            • ontario_ab
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2012.10
                              • 65

                              #15
                              Nie chciałbym kombinować w tej recepturze, bo została nagrodzona I w konkursie. Z drugiej strony faktycznie belgijskie piwa zawierają cukier kandyzowany.
                              Browar Domowy Happy Alien's
                              Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X