Blonde, jak je uwarzyć ?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ontario_ab
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.10
    • 65

Druga degustacja ... (pierwsza próbna była tuż przed butelkowaniem, by sprawdzić, czy nie zepsułem piwa).
    Piwo jest jeszcze młode, 3 tygodnie fermentowało w tym tydzień na burzliwej. Otworzyłem butelkę po 2 tygodniach leżakowania w temp. pokojowej i teraz idzie do niskiej temperatury.
    Jest inne niż wszelkie dotychczasowe. Nie potrafię oceniać jak wy, ale smak jest kolosalnie kosmiczny Pojęcia nie mam co to za smak i nie pamiętam też smaku Blonda. Kolor zakłóciłem nieco ilością ciemnego słodu (spieszyłem się), ale nasycenie CO2 jest fajne, delikatne, nienatarczywe, czuć więcej alkoholu i lekką goryczkę.
    Za tydzień jednak spotykam się z panią Adelą z Piwodziej.pl i pozwolę sobie przedstawić to cudo. Wtedy dam znać więcej.
    Jak dla mnie to kosmos, bogactwo smaku i niesamowity aromat. SUrowce zakupiłem w piwodziej.pl i z ich pomocą.
    Browar Domowy Happy Alien's
    Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
      darekd
      Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
      ...
      2023-02-07, 23:16
    • darekd
      Des Légendes, La Corne du Bois des Pendus Blonde
      darekd
      Wpadzio w 2016 opisał to piwo wraz z wytłumaczeniem nazwy :

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-pendus-blonde

Tylko, że w 2018 otwarto nowy browar w dawnym zameczku w walońskim Irchonwelz, gdzie obecnie...
      2023-08-30, 01:23
    • dadek
      Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
      dadek
      Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
      2023-06-30, 00:55
    • Piotr7
      drożdże dla początkującego
      Piotr7
      Witam!
      Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
      Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
      2024-12-09, 13:24
    • etman
      Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
      etman
      Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
      White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
      2024-11-23, 18:56
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...