Ja do jasnych belgów zawsze daję cukier kandyzowany jasny, a do ciemnych cukier Muscovado
Blonde, jak je uwarzyć ?
Collapse
X
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile -
Wg. was co taki cukier kandyzowany wprowadzi do smaku piwa ?Browar Domowy Happy Alien's
Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.Comment
-
Jeszcze nie uwarzyłes tego blonda? To już tydzień dywagacji. Zrób trzy rózne blondy pod rząd i już, poczujesz różnice.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Tak samo zresztą będzie z miodem, bo drożdże zeżrą go w całości i w smaku nie zostanie po nim niemal nic.Comment
-
Browar Domowy Happy Alien's
Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.Comment
-
Ale tak się nie da. Przecież nawet nie wiesz o co pytać, to jak masz się dowiedzieć, że odpowiedź jest wiarygodna?
Jedyne rozwiązanie - warzyć więcej.Comment
-
Wiem co chcę osiągnąć - tzn. jaki smak. A ilość warek ? Robię piwko raz na 2 tygodnie z czasem się nazbiera
Co do wiarygodności, tu masz rację choć instynkt moda, którym jestem na innym forum o zupełnie innej tematyce wspiera mnie nieco. Wiem, którzy z was są doświadczeni, dużo czytam i widzę po wypowiedziach fachowość i kompetencje.Browar Domowy Happy Alien's
Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.Comment
-
Z zasady badam teren przed akcją stąd dużo pytań
Też się czaję na blonde ale..mam drożdże Abbey Ale -White Labs i za kilka tygodni lecę z belgami, póki co barleywine 24* daje w najlepsze.Warz tego blondasa- sporo ich już popróbowałem i tym razem napewno zacznę od tego piwka. Porzedniego roku zrobiłem dubbla, tripla i wita na thg wyszły kozaki teraz zejdę niżej z blg i porobię lżejszych powiedzmy 15*Comment
-
Faktycznie trzeba warzyć i sprawdzać, opisywać co wychodzi dobrze, a co źle. Zrobię 10L warki, nie będzie takiego żalu jak sp....Browar Domowy Happy Alien's
Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.Comment
-
Rób normalne, szkoda roboty na 10 litrów. Nawet jak nie trafisz za pierwszym razem, to będziesz miał dobre piwo.
Receptura i proces są stosunkowo mało ważne, w porównaniu do fermentacji.Comment
-
Dzisiaj jest ten dzień, czy raczej noc na warzenie Blondynki.
Kolega napisał, że dużo ważniejsza jest fermentacja. Czy jest ona jakoś wyjątkowo szczególna przy takich piwach ? Drożdże będą płynne z saszetki Wyeast XL 3522 i pierwszy raz używam takich drożdży. Wlać je centralnie do fermentatora czy coś jeszcze zrobić. Zakładam nie rehydratacji nie robię jak z suchymi bo te już są mokre.Browar Domowy Happy Alien's
Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.Comment
-
Przygotuj starter, jezeli nie chcesz się stresować.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Większość domowej produkcji mocniejszych belgów jakie próbowałem przejawiało nieprawidłowości wynikające ze zbyt małej ilości drożdży, tak że Jacer ma 100% racji.
A nawet powiedziałbym, że lepiej jest blondy i mocniejsze robić jako 2-3 piwo w serii, po jakichś lżejszych BPA. Żeby mieć ładny, czysto estrowy profil potrzeba bardzo dużo drożdży w dobrej kondycji.Comment
-
Mogę przepis na taki starter prosić. Mam też WL La trappe drożdże w płycie miesiąc po terminie, ryzykować ?Browar Domowy Happy Alien's
Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.Comment
-
200g suchego ekstraktu, woda do objętości 2l. Zagotować, wystudzić, porządnie napowietrzyć, wlać drożdże, odstawić w ciepłe miejsce (25-27*C). Systematycznie napowietrzać przez energiczne wytrząchanie przez 36-48 godzin. Odstawić do lodówki, odczekać aż drożdże opadną. Odlać płyn znad gęstwy, a drożdże dodać do przygotowanej brzeczki.Comment
Related Topics
Collapse
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Wpadzio w 2016 opisał to piwo wraz z wytłumaczeniem nazwy
:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-pendus-blonde
Tylko, że w 2018 otwarto nowy browar w dawnym zameczku w walońskim Irchonwelz, gdzie obecnie...-
Channel: Belgia
-
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment