Blonde, jak je uwarzyć ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #16
    Ja do jasnych belgów zawsze daję cukier kandyzowany jasny, a do ciemnych cukier Muscovado
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • ontario_ab
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.10
      • 65

      #17
      Wg. was co taki cukier kandyzowany wprowadzi do smaku piwa ?
      Browar Domowy Happy Alien's
      Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #18
        Jeszcze nie uwarzyłes tego blonda? To już tydzień dywagacji. Zrób trzy rózne blondy pod rząd i już, poczujesz różnice.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab Wyświetlenie odpowiedzi
          Wg. was co taki cukier kandyzowany wprowadzi do smaku piwa ?
          Lekkość. Pozbawi piwo części treściwości, której nadmiar nie jest pożądany w tym stylu.
          Tak samo zresztą będzie z miodem, bo drożdże zeżrą go w całości i w smaku nie zostanie po nim niemal nic.

          Comment

          • ontario_ab
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.10
            • 65

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeszcze nie uwarzyłes tego blonda? To już tydzień dywagacji. Zrób trzy rózne blondy pod rząd i już, poczujesz różnice.
            Z zasady badam teren przed akcją stąd dużo pytań. Za sobą mam dopiero 2 warki zacierane i niewielką brewkitowych i ekstraktowych. Wolę pytać niż popełniać błędy. Wasze zdrowie
            Browar Domowy Happy Alien's
            Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #21
              Ale tak się nie da. Przecież nawet nie wiesz o co pytać, to jak masz się dowiedzieć, że odpowiedź jest wiarygodna?

              Jedyne rozwiązanie - warzyć więcej.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • ontario_ab
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.10
                • 65

                #22
                Wiem co chcę osiągnąć - tzn. jaki smak. A ilość warek ? Robię piwko raz na 2 tygodnie z czasem się nazbiera
                Co do wiarygodności, tu masz rację choć instynkt moda, którym jestem na innym forum o zupełnie innej tematyce wspiera mnie nieco. Wiem, którzy z was są doświadczeni, dużo czytam i widzę po wypowiedziach fachowość i kompetencje.
                Browar Domowy Happy Alien's
                Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                Comment

                • ushi
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.03
                  • 148

                  #23
                  Z zasady badam teren przed akcją stąd dużo pytań
                  Ale nie ma co cisnąć na lisa tzn. całą noc się czaisz i sp......sz nad ranem

                  Też się czaję na blonde ale..mam drożdże Abbey Ale -White Labs i za kilka tygodni lecę z belgami, póki co barleywine 24* daje w najlepsze.Warz tego blondasa- sporo ich już popróbowałem i tym razem napewno zacznę od tego piwka. Porzedniego roku zrobiłem dubbla, tripla i wita na thg wyszły kozaki teraz zejdę niżej z blg i porobię lżejszych powiedzmy 15*

                  Comment

                  • ontario_ab
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2012.10
                    • 65

                    #24
                    Faktycznie trzeba warzyć i sprawdzać, opisywać co wychodzi dobrze, a co źle. Zrobię 10L warki, nie będzie takiego żalu jak sp....
                    Browar Domowy Happy Alien's
                    Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #25
                      Rób normalne, szkoda roboty na 10 litrów. Nawet jak nie trafisz za pierwszym razem, to będziesz miał dobre piwo.

                      Receptura i proces są stosunkowo mało ważne, w porównaniu do fermentacji.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • ontario_ab
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.10
                        • 65

                        #26
                        Dzisiaj jest ten dzień, czy raczej noc na warzenie Blondynki.
                        Kolega napisał, że dużo ważniejsza jest fermentacja. Czy jest ona jakoś wyjątkowo szczególna przy takich piwach ? Drożdże będą płynne z saszetki Wyeast XL 3522 i pierwszy raz używam takich drożdży. Wlać je centralnie do fermentatora czy coś jeszcze zrobić. Zakładam nie rehydratacji nie robię jak z suchymi bo te już są mokre.
                        Browar Domowy Happy Alien's
                        Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #27
                          Przygotuj starter, jezeli nie chcesz się stresować.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Przygotuj starter, jezeli nie chcesz się stresować.
                            Większość domowej produkcji mocniejszych belgów jakie próbowałem przejawiało nieprawidłowości wynikające ze zbyt małej ilości drożdży, tak że Jacer ma 100% racji.

                            A nawet powiedziałbym, że lepiej jest blondy i mocniejsze robić jako 2-3 piwo w serii, po jakichś lżejszych BPA. Żeby mieć ładny, czysto estrowy profil potrzeba bardzo dużo drożdży w dobrej kondycji.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • ontario_ab
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2012.10
                              • 65

                              #29
                              Mogę przepis na taki starter prosić. Mam też WL La trappe drożdże w płycie miesiąc po terminie, ryzykować ?
                              Browar Domowy Happy Alien's
                              Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                              Comment

                              • zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

                                #30
                                200g suchego ekstraktu, woda do objętości 2l. Zagotować, wystudzić, porządnie napowietrzyć, wlać drożdże, odstawić w ciepłe miejsce (25-27*C). Systematycznie napowietrzać przez energiczne wytrząchanie przez 36-48 godzin. Odstawić do lodówki, odczekać aż drożdże opadną. Odlać płyn znad gęstwy, a drożdże dodać do przygotowanej brzeczki.
                                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X