Ja do jasnych belgów zawsze daję cukier kandyzowany jasny, a do ciemnych cukier Muscovado
Blonde, jak je uwarzyć ?
Collapse
X
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
-
-
Jeszcze nie uwarzyłes tego blonda? To już tydzień dywagacji. Zrób trzy rózne blondy pod rząd i już, poczujesz różnice.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab Wyświetlenie odpowiedziWg. was co taki cukier kandyzowany wprowadzi do smaku piwa ?
Tak samo zresztą będzie z miodem, bo drożdże zeżrą go w całości i w smaku nie zostanie po nim niemal nic.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziJeszcze nie uwarzyłes tego blonda? To już tydzień dywagacji. Zrób trzy rózne blondy pod rząd i już, poczujesz różnice.Browar Domowy Happy Alien's
Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.
Comment
-
-
Ale tak się nie da. Przecież nawet nie wiesz o co pytać, to jak masz się dowiedzieć, że odpowiedź jest wiarygodna?
Jedyne rozwiązanie - warzyć więcej.
Comment
-
-
Wiem co chcę osiągnąć - tzn. jaki smak. A ilość warek ? Robię piwko raz na 2 tygodnie z czasem się nazbiera
Co do wiarygodności, tu masz rację choć instynkt moda, którym jestem na innym forum o zupełnie innej tematyce wspiera mnie nieco. Wiem, którzy z was są doświadczeni, dużo czytam i widzę po wypowiedziach fachowość i kompetencje.Browar Domowy Happy Alien's
Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.
Comment
-
-
Z zasady badam teren przed akcją stąd dużo pytań
Też się czaję na blonde ale..mam drożdże Abbey Ale -White Labs i za kilka tygodni lecę z belgami, póki co barleywine 24* daje w najlepsze.Warz tego blondasa- sporo ich już popróbowałem i tym razem napewno zacznę od tego piwka. Porzedniego roku zrobiłem dubbla, tripla i wita na thg wyszły kozaki teraz zejdę niżej z blg i porobię lżejszych powiedzmy 15*
Comment
-
-
Rób normalne, szkoda roboty na 10 litrów. Nawet jak nie trafisz za pierwszym razem, to będziesz miał dobre piwo.
Receptura i proces są stosunkowo mało ważne, w porównaniu do fermentacji.
Comment
-
-
Dzisiaj jest ten dzień, czy raczej noc na warzenie Blondynki.
Kolega napisał, że dużo ważniejsza jest fermentacja. Czy jest ona jakoś wyjątkowo szczególna przy takich piwach ? Drożdże będą płynne z saszetki Wyeast XL 3522 i pierwszy raz używam takich drożdży. Wlać je centralnie do fermentatora czy coś jeszcze zrobić. Zakładam nie rehydratacji nie robię jak z suchymi bo te już są mokre.Browar Domowy Happy Alien's
Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.
Comment
-
-
Przygotuj starter, jezeli nie chcesz się stresować.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziPrzygotuj starter, jezeli nie chcesz się stresować.
A nawet powiedziałbym, że lepiej jest blondy i mocniejsze robić jako 2-3 piwo w serii, po jakichś lżejszych BPA. Żeby mieć ładny, czysto estrowy profil potrzeba bardzo dużo drożdży w dobrej kondycji.
Comment
-
-
200g suchego ekstraktu, woda do objętości 2l. Zagotować, wystudzić, porządnie napowietrzyć, wlać drożdże, odstawić w ciepłe miejsce (25-27*C). Systematycznie napowietrzać przez energiczne wytrząchanie przez 36-48 godzin. Odstawić do lodówki, odczekać aż drożdże opadną. Odlać płyn znad gęstwy, a drożdże dodać do przygotowanej brzeczki.
Comment
-
Comment