Stopień nagazowania piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ttrener
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 15

    #1

    Stopień nagazowania piwa

    Szukam odpowiedzi na niby proste pytanie: od czego zależy stopień nagazowania piwa?
    Czy od:
    1. ilości cukru dodanego do refermentacji,
    2. temperatury leżakowania,
    3. czasu leżakowania,
    4. stopnia gestości końcowej

    Czy może wszystko razem albo jeszcze coś.
    Moja skromna wiedza na ten ten temat mówi, ze gdy zwiększę ilość cukru do refermentacji to drożdże przekształcą cukier na alkohol. Im wyższe blg końcowe, tym drożdże będą bardziej "skupiały" się na wytwarzaniu alkoholu i nacycenie CO2 będzie wyższe. Dobrze kombinuję?
    Jagielloński Browar Domowy
  • leech2
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.04
    • 48

    #2
    Za dużo kombinujesz
    Stopień nagazowania zależy tylko od ilości surowca dodanego do refermentacji.
    Ewentualnie może podnieść się jeżeli piwo jest niedofermentowane lub zakaziło się dzikimi drożdżami.
    Oczywiście po dodaniu cukru piwo potrzebuje czasu i odpowiednio wysokiej temperatury na nagazowanie się.

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #3
      Najwygodniej użyć kalkulatora

      temperature (butelkowania/ferment. cichej) podajesz jako np. 12C, objętość warki np.50L

      Resztę wiadomości przynosi doświadczenie.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • mkocielnik
        Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku
        mkocielnik
        Witam serdecznie,
        małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
        Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.

        W obu...
        2018-12-14, 16:04
      • kurek93
        Lager coopers
        kurek93
        Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
        2023-01-06, 19:13
      • Orzech1988
        X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
        Orzech1988
        Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

        Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
        2019-01-13, 21:23
      • marcino87
        Niski stopień odfermentowania po burzliwej
        marcino87
        Witam wszystkich forumowiczów,
        Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
        Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
        Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
        2018-02-25, 21:51
      • bartek90
        Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
        bartek90
        Cześć wszystkim,
        jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
        Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
        2020-05-14, 12:41
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...