Jak zrobić piwo zacierane by smak byl jak z ekstraktu ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ontario_ab
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.10
    • 65

    Jak zrobić piwo zacierane by smak byl jak z ekstraktu ?

    Swego czasu zrobiłem takie piwo: WES 1,7 bursztynowy, wody 11,5L, 13g Magnum szyszki 13% dla goryczki przez 60 minut, 18g Ahtanum granulat 5% dla aromatu na ostatnie 5 minut
    Drożdże Safale US-05. Nie wiem ile BLG bo wtedy nie miałem sprzętu do pomiaru.

    Mam już ostatnie 2 butelki, a smak jest tak fantastyczny dzięki karmelowym mocnym nutom, że chciałbym zrobić identyczne lub lepsze ze słodów. Jak je poczynić ? W jakich proporcjach użyć słodów i jakich ? Mam za sobą 2 warki zacierane i jeszcze brak mi doświadczenia.
    Browar Domowy Happy Alien's
    Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.
Przetwarzanie...
X