Witam wszystkich zainteresowanych.
Uwarzony Pilzner:
Pilzneński 4,300g
Carapils 28g
Karmelowy ciemny 28g
Drożdże:W34-70 Saflager
Temp.:50st słody
62st-15min
dekokt-25min
72st-30min
78st
Chmielenie-60min
41g-Marynka 4%
10min-24g Marynka 4%
Po chłodzeniu wyszło 13blg więc trochę za dużo(zawsze można rozcieńczyć). Drożdże zadane w 12st a fermentacja w 9-10st
Po cichej do ekspertyzy( kolega w laboratorium)okazało się, że bardzo dużo aldehydu octowego.
Tutaj moje pytanie do znawców jaka mogła być przyczyna? Wysładzałem wodą która miała ok 90st możliwe że to mogło mieć wpływ. Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję i pozdrawiam.
Uwarzony Pilzner:
Pilzneński 4,300g
Carapils 28g
Karmelowy ciemny 28g
Drożdże:W34-70 Saflager
Temp.:50st słody
62st-15min
dekokt-25min
72st-30min
78st
Chmielenie-60min
41g-Marynka 4%
10min-24g Marynka 4%
Po chłodzeniu wyszło 13blg więc trochę za dużo(zawsze można rozcieńczyć). Drożdże zadane w 12st a fermentacja w 9-10st
Po cichej do ekspertyzy( kolega w laboratorium)okazało się, że bardzo dużo aldehydu octowego.
Tutaj moje pytanie do znawców jaka mogła być przyczyna? Wysładzałem wodą która miała ok 90st możliwe że to mogło mieć wpływ. Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję i pozdrawiam.
Comment