Najbardziej podoba mi się dodatek słodów Carapils i karmelowego ciemnego w łącznej ilości 56g czyli 1,3% w stosunku do całości wsadu. Taka precyzja kompozycji mieszanki słodów jest godna wielkiego podziwu, ale nie wiem czemu miało to służyć.
Zaraz tam precyzja. To są przecież uncje. Programy amerykańskie podają ilości domyślnie w uncjach a po zmianie na układ metryczny dostaje się takie właśnie dziwne liczby. Inna rzecz co takie ilości do piwa wniosą
Najbardziej podoba mi się dodatek słodów Carapils i karmelowego ciemnego w łącznej ilości 56g czyli 1,3% w stosunku do całości wsadu. Taka precyzja kompozycji mieszanki słodów jest godna wielkiego podziwu, ale nie wiem czemu miało to służyć.
Tyle akurat miałem więc dałem,smakowo pewnie nic nie dało ale kolor wzbogaci tak myślę.
Browar Motruk który działa w Mikuliczynie już dłuższy czas, osiągnął spory sukces. Na własne oczy widziałem jak całe autobusy wycieczkowe zwalają się do niego, wynosząc w petkach chyba setki litrów piwa i kwasu.
Ciężko było się wstrzelić w czas gdy będzie bardziej pusto. Droga...
18.08.2021 nasza ekipa postanowiła odwiedzić Šibenik. Oprócz zamiaru zwiedzenia zabytkowej starówki i zamku oczywiście był i cel piwny - Pivovara 022. Browarek funkcjonuje od 2017 roku tuż za północnymi rogatkami Šibenika (2 km od centrum miasta), jednak administracyjnie już w miejscowości...
Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
W Strakonicach bywałem wielokrotnie, w browarze (a raczej na jego dziedzińcu) również, jednak nigdy nie było okazji zwiedzić go wewnątrz. Zawsze było albo za późno, albo zwiedzanie w momencie uczestnictwa naszej ekipy w piwnej imprezie akurat nie było w jej programie.
Świetna okazja...
Comment