"Śmierdzący" problem przy fermentacji piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • trojek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.01
    • 3

    #1

    "Śmierdzący" problem przy fermentacji piwa

    Czołem,
    mam następujący problem. Nastawiłem swój pierwszy w życiu fermentator i po kilku dniach zapach, który się z niego wydobywa podczas bulgania jest powiedział bym niezbyt przyjemny. Mam wrażenie jak by napar w środku gnił.
    Dodam, że próbuję uzyskać lagera, trzymam go w temperaturze 10 stopni. Czy tego typu zapach może oznaczać, że piwo jest popsute? Jak mogę to zweryfikować?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Nie ma co wąchać w trakcie fermentacji. Jak sobie spojrzysz na schemat metabolizmu drożdży, to wyjdzie że to co mamy w piwie to odchody.

    Poczekaj trochę, jak drożdże skończą, to i zapach się unormuje.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • trojek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.01
      • 3

      #3
      W tym wypadku spokojnie poczekam dwa tygodnie, na koniec fermentacji. Zaniepokoiło mnie to bo kolega, który produkował pale ale, twierdzi, że u niego zapach był znikomy i raczej chmielowy, a nie zgniły.

      Comment

      • gwzd
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2012.01
        • 622

        #4
        Tyle że on fermentował drożdżami górnej fermentacji, a Ty dolnej. Siarkowodór, czyli zapach zgniłych jaj, wydobywający się z brzeczki to normalna sytuacja przy fermentowaniu lagerów. Mam obecnie to samo i niczym się nie przejmuje, ten zapach szybko ucieknie po skończonej fermentacji.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5


          Wiedzy teoretycznej nigdy nie zawiele.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • trojek
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.01
            • 3

            #6
            To bardzo dobra wiadomośc

            Comment

            • Amadeuss
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.07
              • 2

              #7
              zapach

              to bardzo dobra wiadomość - moja pierwsza warka (Dunkelweizen) też po dwóch dniach fermentacji gdy opadła piana dała nieciekawy zapach, zmartwiłem się ostro, ale teraz po przeczytaniu tego wątku jestem już spokojniejszy.

              Mam jakieś tam doświadczenie w produkcji win, ale to w żaden sposób nie przekłada się na piwowarstwo ....

              dzięki za ten wątek i wasze odpowiedzi

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Daray
                Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                Daray
                Dzień dobry,

                W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                2023-03-13, 20:01
              • darekd
                ReCraft, [Piwne Podziemie], Ticket to Hell
                darekd
                Z rozpędu napisałem, że warzą w browarze ReCraft, bo na puszce jest "Produced in EU", ale już zapach i barak filtracji wskazuje na nasz kraj

                "German Helles"

                Ekstr. 12%, alk. 4,9%

                Aromat - dziwaczny. Kwaskowo-drożdżowo-owocowy, pod...
                2024-12-09, 01:23
              • VidiBob
                Piana a brak wyraźnej fermentacji
                VidiBob
                Dzień dobry,
                zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                2022-05-19, 14:36
              • RomaNzRumunii
                Kolsch temperatura fermentacji
                RomaNzRumunii
                Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                2023-11-25, 21:07
              • smir
                Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                smir
                Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                ...
                2021-05-24, 21:09
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...