Glukoza i ekstrakt do brewkitu-kiedy dodać?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pustaszklanka
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 8

    Glukoza i ekstrakt do brewkitu-kiedy dodać?

    W instrukcji "warzenia" piwa z brewkitu jest bardzo niejasno opisane kiedy i jak dodawać ekstrakt słodowy i glukozę,aby brewkit był wydajniejszy.Proszę o podpowiedż,kiedy i w jaki sposób stosować zalecane dodatki i czy należy to gotować?Dziękuję z góry za pomoc.Pozdrawiam.
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.

    Comment

    • Kazimierz_W
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼🍼
      • 2009.05
      • 689

      #3
      Brew kitów nie trzeba gotować. Wystarczy tylko je ogrzać by były bardziej płynne. Zawartość puszki mieszamy razem z glukozą/ekstraktem i wodą po pożądanej gęstości/ilości litrów. W odpowiedniej temperaturze dajemy drożdże i już.
      W temacie brew-kitów nie można mówić o wydajności.
      Wszytko jest na forum, polecam poczytać będzie szybciej odpowiedź.
      Browar Bociana smaczny od rana
      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

      http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23926

        #4
        Ja tam dla świętego spokoju po zmieszaniu ekstraktów i innych dodatków z wodą doprowadziłbym to do wrzenia.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Pustaszklanka
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2012.11
          • 8

          #5
          Serdeczne dzięki za pomoc.Jestem dopiero raczkującym forumowiczem a i w robieniu piwa nie lepiej ,drugi brewkit-i ostatni,następne piwo będzie jak Bozia przykazała z zacierania, itd.Pozdrawiam wszystkich Podchmielonych

          Comment

          • ttrener
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2012.11
            • 15

            #6
            Ilu specjalistów, tyle podpowiedzi. Z literatury fachowej (D.Muller) wynika, iż brewkit razem z cukrem (lub jego zamiennikami) trzeba doprowadzić do wrzenia. I tego proponuję się trzymać
            Jagielloński Browar Domowy

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ttrener Wyświetlenie odpowiedzi
              Ilu specjalistów, tyle podpowiedzi. Z literatury fachowej (D.Muller) wynika, iż brewkit razem z cukrem (lub jego zamiennikami) trzeba doprowadzić do wrzenia. I tego proponuję się trzymać
              Co to za fachowiec który pisze o dodaniu cukru do kita
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Pustaszklanka
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.11
                • 8

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ttrener Wyświetlenie odpowiedzi
                Ilu specjalistów, tyle podpowiedzi. Z literatury fachowej (D.Muller) wynika, iż brewkit razem z cukrem (lub jego zamiennikami) trzeba doprowadzić do wrzenia. I tego proponuję się trzymać
                Szkoda że nie możesz być przy produkcji,przydałaby się Twoja mądra księga a tak na marginesie to dzisaj o 15.00 w filii Jagielońskiego Browaru Domowego przy ul.Zyg.A....Duuuużo Zdrowia życzę

                Comment

                Przetwarzanie...
                X