BIAB

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    BIAB

    witam
    ma ktoś doświadczenie w warzeniu w worku? jestem ciekaw jakie jest zdanie na ten temat bardziej doświadczonych?
  • copytko
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.01
    • 46

    #2
    Ja warzyłem raz, ale mój worek nie do końca się do tego nadawał, pomimo, iż został zakupiony w sklepie piwowarskim, którego nazwy nie wspomnę. Zakładam, że podstawy znasz, więc poniżej napiszę tylko kilka uwag.

    Jeśli worek ma za duże oczka, to część mączysta po wymieszaniu z wodą osiądzie na dnie i może zatkać odpływ/filtr jeśli warzysz w garnku z kranikiem. Ważne jest, by worek nie dotykał dna - może się przypalić.

    Po zacieraniu i wyciągnięciu worka brzeczka może być bardzo mętna - to zależy od worka i stopnia ześrutowania słodu. Śruta powinna być ani za mała, ani za duża - musisz dojść do tego eksperymentalnie.

    Na pewnym amerykańskim forum kiedyś zadałem podobne pytanie i dyskusja potoczyła się tak. Jeśli masz awersję do imperalistycznego angielskiego, to wnioski płynące z tematu, że aby otrzymać jak najmniej mętne piwo podczas BIABowania powinno się:

    1. Zrobić przerwę białkową (ten punkt zależy też od tego, jaki rodzaj piwa robisz, a co za tym idzie - jakich słodów używasz).
    2. Gotować nieco dłużej i odczekać chwilę po gotowaniu przed chłodzeniem i przelewaniem, by wszelkie większe cząstki opadły na dno.
    3. Użyć tabletek whirlfloc/mchu irlandzkiego podczas gotowania (ściągają cząsteczki na dno) lub dodać roztworu żelatyny podczas przelewania na cichą fermentację (może wpłynąć negatywnie na smak piwa jeśli użyje się jej zbyt dużo).

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Skąd ten worek?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #4
        w google worek filtracyjny do zacieru i jest kilka opcji. Kiedyś czytałem, że "ktoś kiedyś" poszewke na poduszkę wykorzystał, worki filtracyjne do farby materiał na firankę ... aczkolwiek najlepsze są takie które boki worka są mniej przepuszczalne a dół jest bardziej.

        właśnie to "mętnienie" mnie interesowało .. dzięki za sugestie
        Last edited by MarcinKan; 2013-02-13, 18:49.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Myślałem, że już wybrałeś to bym ci doradził, bo warzę tylko tak.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • MarcinKan
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.02
            • 191

            #6
            aaa myślałem że zadajesz pytanie a ty zadawałeś mi oki ... generalnie to właśnie się zastanawiam gdzie (to może by się znalazło) ale bardziej chodzi mi po głowie jaki kupić i jaki będzie dobry ... i jeszcze taki aby przetrwał trochę czasu

            Comment

            • ontario_ab
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.10
              • 65

              #7
              Używam worka do zacierania w garze elektrycznym z kranikiem. Bardzo sobie chwalę. Po bokach ma gęstą siatkę, u dołu malutkie oczka, ma sznurek, który można ściągnąć by się ładnie trzymało, pozwala to też utrzymać odległość od dna, ale ja używam dodatkowo kratki, która była z garem.
              Browar Domowy Happy Alien's
              Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

              Comment

              • copytko
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.01
                • 46

                #8
                Mój worek wygląda jak na zdjęciach poniżej i z opisu przypomina worek ontario_ab, mam rację?





                Po jednym warzeniu brzeczka była bardzo mętna, wydaje mi się, że dziurki na dnie są zbyt duże, przez co na filtrze osadziła mi się mączna ciapa. Też tak mieliście?

                Comment

                • ontario_ab
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2012.10
                  • 65

                  #9
                  Tak, mam identyczną. Wysładzam w tej siatce identycznie jak w takiej nakładce na fermentator (talerzyk na młóto i jazda, zawracam kilka litrów i jest OK). Nie mam porównania do zacierania bez siatki, bo zawsze w niej to robię. Piwo z ekstraktu jest bardziej klarowne to fakt, ale to chyba nie z tego wynika.
                  Browar Domowy Happy Alien's
                  Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                  Comment

                  • MarcinKan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2013.02
                    • 191

                    #10
                    ja zainteresowałem się tą metodą jako prostą i mało kłopotliwą (tak przynajmniej wygląda). spodobał mi się system, że go gara wkładają coś na kształt "wiadra"(?) z otworami i w niego wkładają worek filtracyjny. Po zakończeniu operacji wyjmują wiadro .. stawiają na szczycie gara i ładnie ścieka i można wysładzać wygodnie.

                    Comment

                    • MarcinKan
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.02
                      • 191

                      #11
                      sądzicie, że firanka taaaaka drobniutka będzie dobra na worek filtracyjny?

                      Comment

                      • ontario_ab
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.10
                        • 65

                        #12
                        Może i dobra, ale z wcześniej omawianym workiem dużo wygodniej. No i kwestia czy firanka ma atest do kontaktu z żywnością i wysoką temperaturą.
                        Browar Domowy Happy Alien's
                        Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                        Comment

                        • MarcinKan
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.02
                          • 191

                          #13
                          chodzi to mi po głowie od jakiegoś czasu .. ale nie sądzę aby filtr do biabu był produkowany z jakiś magicznych materiałów. jak dla mnie to ważne aby materiał nie dodawał nic od siebie koloru, smaku ... oraz kawałki samego siebie.

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab Wyświetlenie odpowiedzi
                            No i kwestia czy firanka ma atest do kontaktu z żywnością i wysoką temperaturą.
                            Firanki pierze się w wysokich temperaturach i przeżywają to, więc to drugie to raczej nie problem.
                            Last edited by Twilight_Alehouse; 2013-02-24, 19:30.

                            Comment

                            • MarcinKan
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2013.02
                              • 191

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                              Firanki pierze się w wysokich temperaturach i przeżywają to, więc to drugie to raczej nie problem.
                              można jako eksperyment ściągnąć firanki i gotować przez 2 godziny sądzę, że żonki byłyby miło zaskoczone inicjatywą prania - wdzięczność kobiety murowana ... a jak nie wyjdzie to "no cóż chciałem uprać, ale nie wyszło" - wszystko da się przekuć na sukces w oczach kobiet ... byleby za dużo nie wiedziały odnośnie motywów :P

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X