Porter - jak zacierać?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bumbastic
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.08
    • 135

Porter - jak zacierać?

Planuję popełnić Portera na Budvar Lagerach tak ok. 18-20 BLG, a że jeszcze do tej pory nie miałem przyjemności to zastanawiam się jak go zatrzeć. Czes w artykule pisze, że przerwa maltozowa powinna być krótsza od dekstrynującej ale czytam też Wasze przepisy i jest z tym różnie i im więcej tych przepisów czytam tym większe mam wątpliwości. Wiem, że browar to nie apteka ale niech mi ktoś podpowie, kto zacierał różnymi metodami jaką najlepiej wybrać i dlaczego?
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

Domyślam się, że na tych drożdżach chcesz fermentować, bo po prostu innych nie masz? Bo nie są to drożdże do porterów, ani do piw mocnych.
    62°-50min
    72°-30min
    Dodatkowo, dla drożdży, warto zrobić krótką przerwę w 55°.
    Jak widzisz są różne zdania, ja akurat w ten sposób portery zacieram.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• PaPe
      • 2005.03
      • 176

Moje najlepsze piwo na prawie 60 warek to właśnie porter na munich lagerach.
      Zacieranie - 90 min 67"> 65"
      Ale to było bardzo dawno temu.

Comment

• bumbastic
        • 2008.08
        • 135

No i zrobiłem jak zalecił Anteks bez wnikania w powody dlaczego tak, a nie inaczej choć przyznam, że nadal mnie to ciekawi. Jeden powód jaki odkryłem to mieszanie takiej ilości słodu /7kg/ to niezła siłownia, więc przerwa 2h jest bardzo przydatna na odpoczynek lub inne domowe czynności. Wyszło mi 20,5ltr z BLG nieco ponad 18% więc wydajność mizerna ale "dowarzyłem" cienkiego ciemniaczka bo szkoda było wyrzucać niewysłodzone do końca młóto. Piwo już fermentuje .
        Last edited by bumbastic; 2013-02-18, 11:49.

Comment

• fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

Właśnie druga przerwa w IPIE to coś skrobnę...

Długa przerwa cukrowa ma zmniejszyć słodkość portera bo ilość dekstryn przy klasycznym 30/30 może być zbyt duża i porter wyjdzie zbyt "ulepkowaty"
          To teoria a praktyka jak sam widziałeś, różnie. Wynika ze specyfiki warzenia w poszczególnych browarach.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

Przetwarzanie...
          X