Planuję popełnić Portera na Budvar Lagerach tak ok. 18-20 BLG, a że jeszcze do tej pory nie miałem przyjemności to zastanawiam się jak go zatrzeć. Czes w artykule pisze, że przerwa maltozowa powinna być krótsza od dekstrynującej ale czytam też Wasze przepisy i jest z tym różnie i im więcej tych przepisów czytam tym większe mam wątpliwości. Wiem, że browar to nie apteka ale niech mi ktoś podpowie, kto zacierał różnymi metodami jaką najlepiej wybrać i dlaczego?
Porter - jak zacierać?
Collapse
X
-
Domyślam się, że na tych drożdżach chcesz fermentować, bo po prostu innych nie masz? Bo nie są to drożdże do porterów, ani do piw mocnych.
62°-50min
72°-30min
Dodatkowo, dla drożdży, warto zrobić krótką przerwę w 55°.
Jak widzisz są różne zdania, ja akurat w ten sposób portery zacieram.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
-
-
Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
No i zrobiłem jak zalecił Anteks bez wnikania w powody dlaczego tak, a nie inaczej choć przyznam, że nadal mnie to ciekawi. Jeden powód jaki odkryłem to mieszanie takiej ilości słodu /7kg/ to niezła siłownia, więc przerwa 2h jest bardzo przydatna na odpoczynek lub inne domowe czynności. Wyszło mi 20,5ltr z BLG nieco ponad 18% więc wydajność mizerna ale "dowarzyłem" cienkiego ciemniaczka bo szkoda było wyrzucać niewysłodzone do końca młóto. Piwo już fermentuje .Last edited by bumbastic; 2013-02-18, 11:49.
Comment
-
-
Właśnie druga przerwa w IPIE to coś skrobnę...
Długa przerwa cukrowa ma zmniejszyć słodkość portera bo ilość dekstryn przy klasycznym 30/30 może być zbyt duża i porter wyjdzie zbyt "ulepkowaty"
To teoria a praktyka jak sam widziałeś, różnie. Wynika ze specyfiki warzenia w poszczególnych browarach."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment