Planuję popełnić Portera na Budvar Lagerach tak ok. 18-20 BLG, a że jeszcze do tej pory nie miałem przyjemności to zastanawiam się jak go zatrzeć. Czes w artykule pisze, że przerwa maltozowa powinna być krótsza od dekstrynującej ale czytam też Wasze przepisy i jest z tym różnie i im więcej tych przepisów czytam tym większe mam wątpliwości. Wiem, że browar to nie apteka ale niech mi ktoś podpowie, kto zacierał różnymi metodami jaką najlepiej wybrać i dlaczego?
Porter - jak zacierać?
Collapse
X
-
Domyślam się, że na tych drożdżach chcesz fermentować, bo po prostu innych nie masz? Bo nie są to drożdże do porterów, ani do piw mocnych.
62°-50min
72°-30min
Dodatkowo, dla drożdży, warto zrobić krótką przerwę w 55°.
Jak widzisz są różne zdania, ja akurat w ten sposób portery zacieram.Życie zaczyna się po pierwszej warce :) -
Mniej książków więcej piwaComment
-
No i zrobiłem jak zalecił Anteks bez wnikania w powody dlaczego tak, a nie inaczej choć przyznam, że nadal mnie to ciekawi. Jeden powód jaki odkryłem to mieszanie takiej ilości słodu /7kg/ to niezła siłownia, więc przerwa 2h jest bardzo przydatna na odpoczynek lub inne domowe czynności. Wyszło mi 20,5ltr z BLG nieco ponad 18% więc wydajność mizerna ale "dowarzyłem" cienkiego ciemniaczka bo szkoda było wyrzucać niewysłodzone do końca młóto. Piwo już fermentuje.
Ostatnia zmiana dokonana przez bumbastic; 2013-02-18, 11:49.Comment
-
Właśnie druga przerwa w IPIE to coś skrobnę...
Długa przerwa cukrowa ma zmniejszyć słodkość portera bo ilość dekstryn przy klasycznym 30/30 może być zbyt duża i porter wyjdzie zbyt "ulepkowaty"
To teoria a praktyka jak sam widziałeś, różnie. Wynika ze specyfiki warzenia w poszczególnych browarach."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach
Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...1 Photo-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
Piwo klarowne.
Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...-
Channel: Anglia
-
-
7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-02-01, 09:59 -
-
E: 24 Blg
A: 10, 5%
Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-03, 01:31 -
-
"Baltic Porter Day 2025
Jak co roku świętujemy to najważniejsze piwne święto. Spodziewajcie się przynajmniej czterech porterów na kranach, dużej selekcji butelek/puszek, specjalnego burgera i coś jeszcze wymyślimy" cytat ze strony wydarzenia...Start2025-01-18Koniec2025-01-18AdresWarszawa, ul. gen. Władysława Andersa 23,-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2024-11-03, 17:52 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment