Porter - jak zacierać?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bumbastic
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.08
    • 135

    #1

    Porter - jak zacierać?

    Planuję popełnić Portera na Budvar Lagerach tak ok. 18-20 BLG, a że jeszcze do tej pory nie miałem przyjemności to zastanawiam się jak go zatrzeć. Czes w artykule pisze, że przerwa maltozowa powinna być krótsza od dekstrynującej ale czytam też Wasze przepisy i jest z tym różnie i im więcej tych przepisów czytam tym większe mam wątpliwości. Wiem, że browar to nie apteka ale niech mi ktoś podpowie, kto zacierał różnymi metodami jaką najlepiej wybrać i dlaczego?
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #2
    Domyślam się, że na tych drożdżach chcesz fermentować, bo po prostu innych nie masz? Bo nie są to drożdże do porterów, ani do piw mocnych.
    62°-50min
    72°-30min
    Dodatkowo, dla drożdży, warto zrobić krótką przerwę w 55°.
    Jak widzisz są różne zdania, ja akurat w ten sposób portery zacieram.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

    Comment

    • PaPe
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.03
      • 176

      #3
      Moje najlepsze piwo na prawie 60 warek to właśnie porter na munich lagerach.
      Zacieranie - 90 min 67"> 65"
      Ale to było bardzo dawno temu.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10795

        #4

        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • bumbastic
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.08
          • 135

          #5
          No i zrobiłem jak zalecił Anteks bez wnikania w powody dlaczego tak, a nie inaczej choć przyznam, że nadal mnie to ciekawi. Jeden powód jaki odkryłem to mieszanie takiej ilości słodu /7kg/ to niezła siłownia, więc przerwa 2h jest bardzo przydatna na odpoczynek lub inne domowe czynności. Wyszło mi 20,5ltr z BLG nieco ponad 18% więc wydajność mizerna ale "dowarzyłem" cienkiego ciemniaczka bo szkoda było wyrzucać niewysłodzone do końca młóto. Piwo już fermentuje .
          Ostatnia zmiana dokonana przez bumbastic; 2013-02-18, 11:49.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            Właśnie druga przerwa w IPIE to coś skrobnę...

            Długa przerwa cukrowa ma zmniejszyć słodkość portera bo ilość dekstryn przy klasycznym 30/30 może być zbyt duża i porter wyjdzie zbyt "ulepkowaty"
            To teoria a praktyka jak sam widziałeś, różnie. Wynika ze specyfiki warzenia w poszczególnych browarach.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • e-prezes
              Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
              e-prezes
              alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

              Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
              2024-12-03, 22:18
            • Prusak
              Abbey Ales, Oh, Mr Porter
              Prusak
              Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
              Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
              Piwo klarowne.
              Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
              Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
              2024-08-30, 18:30
            • Petitpierre
              Amber Po Godzinach, Dymiony Porter Bałtycki
              Petitpierre
              7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
              2025-02-01, 09:59
            • Prusak
              Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
              Prusak
              E: 24 Blg
              A: 10, 5%
              Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
              Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
              W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
              2025-01-03, 01:31
            • Ahumba
              2025.01.18 - Warszawa, Baltic Porter Day 2025 w CBM
              Ahumba
              "Baltic Porter Day 2025
              Jak co roku świętujemy to najważniejsze piwne święto. Spodziewajcie się przynajmniej czterech porterów na kranach, dużej selekcji butelek/puszek, specjalnego burgera i coś jeszcze wymyślimy" cytat ze strony wydarzenia...
              Start
              2025-01-18
              Koniec
              2025-01-18
              Adres
              Warszawa, ul. gen. Władysława Andersa 23,
              2024-11-03, 17:52
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...