pojemnik do warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekpinio1
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.02
    • 42

    #16
    Może zróbmy w ten sposób tydzień przed zacieraniem dam Ci znać na prywatną wiadomość

    Comment

    • darekpinio1
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.02
      • 42

      #17
      Dzieki fidoangel !

      Comment

      • Robert13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.04
        • 899

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekpinio1 Wyświetlenie odpowiedzi
        Może zróbmy w ten sposób tydzień przed zacieraniem dam Ci znać na prywatną wiadomość
        Dobrze. Najsamprzód musisz jednak skompletować sprzęt, więc zrób jakąś listę tego co masz i drugą listę co masz zamiar dokupić.
        Potem dopiero liste surowców, ich zakup, dostarczenie do domu i myślenie o zacieraniu.

        Comment

        • darekpinio1
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.02
          • 42

          #19
          Ok ! tak też zrobię jak będę miał już wszystko to się odezwę

          Comment

          • darekpinio1
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.02
            • 42

            #20
            Tylko musisz się uzbroić w cierpliwość ale napewno się odezwę !!!

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #21
              Proponuje jednak przed zakupem napisac na PW celem skonsultowania czy dany zakup jest Ci potrzebny. Bo dajmy na to, chłodnica za sto kilkadziesiąt złotych. Możesz miec ograniczone środki finansowe, a mieć takie możliwości (mieszkanie w domu jednorodzinnym, dobra pora roku) że chłodzic możesz napowietrznie albo w wanience plastikowej/kastrze budowlanej z wodą.
              Małe warki 20 litrowe chłodzą się w kąpieli wodnej bardzo szybko: mała ilość do schłodzenia, garnek emaliowy z cienka scianką, niska temperatura.
              Last edited by Robert13; 2013-02-15, 22:58.

              Comment

              • darekpinio1
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.02
                • 42

                #22
                Jeśli chodzi o chłodnicę to napewno sobie sprawię taką z rurki miedzianej

                Comment

                • darekpinio1
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.02
                  • 42

                  #23
                  w tej chwili jestem na etapie zakupu :
                  1. Dwóch pojemników fermentacyjnych w tym jeden z rurką i kranikiem drugi z rurką fermentacyjną.
                  2. Aerometr
                  3. Termometr piwowarski
                  4. Wężyk do zlewania piwa
                  5. Mieszadło piwowarskie
                  6. Miarka do cukru
                  7. Rurka do rozlewu z zaworkiem

                  Comment

                  • darekpinio1
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.02
                    • 42

                    #24
                    a i jeszcze taboret grzewczy

                    Comment

                    • darekpinio1
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.02
                      • 42

                      #25
                      Ok ja zmykam . Mam nadzieję że jutro porozmawiamy jeszcze !
                      Dobranoc

                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekpinio1 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jeśli chodzi o chłodnicę to napewno sobie sprawię taką z rurki miedzianej
                        No i widzisz, tak sie wszystko wydaje na początku, a na końcu jest tak, że.
                        1. Chłodnice z nierdzewnej rury karbowanej są nie tylko trwalsze, bardziej estetyczne i wydajniejsze, ale są do dostania jako 'nówki' w sklepie dla piwowarów za 164 zł

                        2. Nie wiesz, na co jeszcze wydasz pieniądze, więc może teraz kupisz coś co jest jeszcze zbędne z powodów wymienionych w poprzednim moim komentarzu, a zabraknąć moze na inną drogą rzecz, np. na taboret gazowy, dobrą kapslownicę stołową, mniejszy garnek do grzania wody do wysładzania itd itd.

                        Musisz określić jakie masz warunki do warzenia piwa, chłodzenia brzeczki, fermentacji. Wszystko to ma znaczenie.

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekpinio1 Wyświetlenie odpowiedzi
                          w tej chwili jestem na etapie zakupu :
                          1. Dwóch pojemników fermentacyjnych w tym jeden z rurką i kranikiem drugi z rurką fermentacyjną.
                          2. Aerometr
                          3. Termometr piwowarski
                          4. Wężyk do zlewania piwa
                          5. Mieszadło piwowarskie
                          6. Miarka do cukru
                          7. Rurka do rozlewu z zaworkiem
                          Ad.1.
                          Pojemników będzie na pewno za mało
                          Ad.4.
                          Ma znaczenie długośc wężyka, by nie był za krótki. Polecam silikonowy, minimum to chyba 1,5m. Potrzebny będzie jeszcze drugi, metrowy i silikonowy, by nie napowietrzać gorącej brzeczki podczas wysładzania

                          Comment

                          • Krejn
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2012.07
                            • 102

                            #28
                            Również chętnie pomogę w pierwszym warzeniu z zacieraniem. Jeśli kolega chce się dowiedzieć jak my to robimy od zera - PW i postaram się napisać instrukcję krok po kroku
                            What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?

                            Comment

                            • darekpinio1
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.02
                              • 42

                              #29
                              Kurcze jestem mile zaskoczony za okazywaną pomoc jasne że skorzystam ze wszystkich wskazówek !
                              Robert13 ja chciałbym ucic z kuchni bo żona nie zabardzo jest zainteresowana współpracą hihi dlatego myślałem o tym taborecie grzewczym.
                              Te garnki o któych wspomniałeś to jakiej muszą być wielkości i ile ich by musiało być?
                              Wszystko notuję i napewno w miarę mozliwości finansowych zrealizuję.
                              Tak jak wcześniej Robert wspomniałeś muszę się zająć częścią "logistyczną".

                              Comment

                              • Robert13
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.04
                                • 899

                                #30
                                Ucieczka z kuchni, o ile jest taka mozliwość, jest zawsze pożądana, bo to jest naprawde uciązliwe dla kogoś niezainteresowanego produktem końcowym.

                                Miałes napisać o tym gdzie bedziesz chłodził brzeczkę, czy masz gdzie chłodzic na zewnątrz, gdzie będziesz fermentował i jakie tam są temperatury obecnie.

                                Garnek minimum 33 litry, drugi minimum 6 litrów plus jakis rondel 1-2 litrowy do wybierania zacieru i innych czynności plus nieobowiązkowy ale przydatny nierdzewny cedzak kuchenny.
                                Do taboretu potrzebujesz butli gazowej 60zł plus 100zł kaucji chyba, że masz juz takową na wymianę.

                                Wiaderka plastikowe 33litrowe, cztery sztuki:
                                1 z rurką do ferm. burzliwej,
                                2 z rurką lub bez do ferm. cichej-polecam z rurką, ale nie standardowym kogutkiem, tylko typu 'major' klejoną do pokrywy wiaderka,
                                3 z kranikiem do filtracji,
                                4 z kranikiem do rozlewu i do trzymania wody do wysładzania lub/i płukania sprzetów lub środka czyszczącego podczas warzenia piwa

                                Kastra budowlana do chłodzenia wodnego plus wiaderko budowlane do noszenia wody. Czy masz dostęp do względnie dużej (150 litrów) ilosc wody? Oczko wodne, zbieranie deszczówki do większego pojemnika?

                                Jak zaczniesz dodwać te wszystkie pozycje to uzbiera się pokaźna kwota.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X