pojemnik do warzenia
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedziFiltrator z oplotu jest też sprawdzony w praktyce, ale i co ciekawe zostal wynaleziony tutaj na forum. Mój pierwszy oplot służy mi do dzisiaj, czyli przez 3 lata.
Piwo z brewkitu robiłem jako pierwsze i ono właśnie sie mi zepsuło po zabutelkowaniu. Próbowane po burzliwej i po cichej nie było czymś co 'rzucało na kolana'.
Po tej porażce od razu przeszedłem na zacierania oraz używanie NaOH.
Jeśli cos moge doradzić to brewkity są dobre, ale tylko na jeden raz, gdy człek jest całkiem zielony i jest zupełnie sam w starcie w piwowarstwo.
Najlepszym rozwiązaniem jest poszukanie piwowara w swojej okolicy, choćby to było kilkadziesiąt kilometrów i umówienie się z nim na zacieranie. Wowczas etap brewkitowania można pominąć.
:/
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekpinio1 Wyświetlenie odpowiedziI na pewno bede to robił na zewnątrz w ogrodzie
Comment
-
-
Zacytuję moje wnioski:
rurka typu Major (wysokość ok. 10cm) jest dobra dla popularnego wiaderka 30-33l, jestem zdania, że należy ją przykliec na stałe, powierzchnia klejenia na czerwono:
Wyeliminuje się najsłabszy punkt, czyli możliwość rozszczelnienia między rurką a uszczelką, i między uszczelką a pokrywą wiaderka.
Otwór w pokrywie fermentatora powinien być w okolicy 10mm, kleisz klejem super glue. Trzyma jak należy.Last edited by Robert13; 2013-02-16, 10:17.
Comment
-
-
Kup dwie sztuki, jestem zdania, ze ferm.cicha również powinna być z rurką, bo młode piwo odgazuje się z nadmiaru co2, czasami jeszcze dofermentowuje.
Temperatura w piwnicy będzie taka jaka będzie, nic jej nie zrobisz, ale teraz w sezonie warzelniczym najlepsza to 6-10 st.C, inne nie są złe, tylko musisz dobierac gatunki drożdży (mają to w opisie) do panujących temperatur.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekpinio1 Wyświetlenie odpowiedziRobert temperatura w piwnicy 2,5 stopnia.
Chodzi mi o taki:
Pomiary Sprzęt / różne Termometr samoprzylepny ciekłokrystaliczny Brewferm 0°C do 30°C Termometr ciekłokrystaliczny samoprzylepny. Idealny do pomiarów temperatury podczas fermentacji - można go przykleić na pojemnik fermentacyjny. Odporny na płukanie i ścieranie. Zakres temperatur: 0°
Są tez specjalne pasy grzewcze, ale nic nie wiem o ich praktycznym uzyciu:
I ta cena, jest wprost zabójcza.
Poza tym już niedługo przedwiośnie, więc temperatura wzrośnie oraz po kazdym warzeniu będzie przez kilka dni wyższa. Może też tymczasowo znajdziesz miejsce dla wiaderka w wiatrołapie czy czymś podobnym.
Comment
-
-
Uważam, że rurka przy fermentorach nie jest konieczna. Do tej pory robimy w fermentorach bez rurek i wszystko jest w najlepszym porządku. Co więcej taka rurka może przynieść więcej problemów niż pożytku.What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?
Comment
-
Comment