pojemnik do warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #31
    Zerknij tu
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • pablos73
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.12
      • 24

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
      Filtrator z oplotu jest też sprawdzony w praktyce, ale i co ciekawe zostal wynaleziony tutaj na forum. Mój pierwszy oplot służy mi do dzisiaj, czyli przez 3 lata.

      Piwo z brewkitu robiłem jako pierwsze i ono właśnie sie mi zepsuło po zabutelkowaniu. Próbowane po burzliwej i po cichej nie było czymś co 'rzucało na kolana'.
      Po tej porażce od razu przeszedłem na zacierania oraz używanie NaOH.
      Jeśli cos moge doradzić to brewkity są dobre, ale tylko na jeden raz, gdy człek jest całkiem zielony i jest zupełnie sam w starcie w piwowarstwo.
      Najlepszym rozwiązaniem jest poszukanie piwowara w swojej okolicy, choćby to było kilkadziesiąt kilometrów i umówienie się z nim na zacieranie. Wowczas etap brewkitowania można pominąć.
      Sorki Robert,ale nie zawsze jest czas na to, wiec brewkity sa potrzebne. Ja dzis ledwo rozlalem piwko w butelki, i juz mi zostalo 4h snu...
      :/

      Comment

      • darekpinio1
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.02
        • 42

        #33
        Robert wszystko co mi doradzasz ja notuję i napweno to sobie sprezentuję ale będę potrzebował czasu (finanse) teraz tak co to jest niestandartowy kogucik typu major klejony do pokrywy wiaderka.
        Będę Cię na bieżąco informował o stanie mojej aparatury

        Comment

        • darekpinio1
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.02
          • 42

          #34
          I na pewno bede to robił na zewnątrz w ogrodzie

          Comment

          • darekpinio1
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.02
            • 42

            #35
            Dziękuję Anteks !

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekpinio1 Wyświetlenie odpowiedzi
              I na pewno bede to robił na zewnątrz w ogrodzie
              Na zewnątrz mozesz chłodzić, myć gary itp. Zacierać musisz wewnątrz jakiegoś pomieszczenia, fermentować równiez wewnątrz, najlepiej nieogrzewanego i chłodnego. Musisz sprawdzić jaką tam masz temperaturę, bo to będzie mniej więcej temperatura fermentacji.

              Comment

              • darekpinio1
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.02
                • 42

                #37
                Rozumie.
                Fermentacja w piwnicy dzisiaj tam pójdę i zmierzę temperaturę trzymam tam zrobione przeze mnie winka.
                Jeżeli chodzi o pomieszczenie do zacierania to też się znajdzie takie pomiesczenie przy ogrodzie.
                Odpowiedz mi co z tym kogucikiem

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #38
                  Zacytuję moje wnioski:

                  rurka typu Major (wysokość ok. 10cm) jest dobra dla popularnego wiaderka 30-33l, jestem zdania, że należy ją przykliec na stałe, powierzchnia klejenia na czerwono:

                  Wyeliminuje się najsłabszy punkt, czyli możliwość rozszczelnienia między rurką a uszczelką, i między uszczelką a pokrywą wiaderka.
                  Jest w sprzedaży m.in. tutaj, za 11zł:


                  Otwór w pokrywie fermentatora powinien być w okolicy 10mm, kleisz klejem super glue. Trzyma jak należy.
                  Last edited by Robert13; 2013-02-16, 10:17.

                  Comment

                  • darekpinio1
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.02
                    • 42

                    #39
                    Ok zakodowałem kupię szt.1?
                    jaka temperatura byłaby wskazana w tej piwnicy?

                    Comment

                    • darekpinio1
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.02
                      • 42

                      #40
                      Przepraszam ale muszę mykać na miasto bedę za około godzinke.
                      Pozdrawiam

                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        #41
                        Kup dwie sztuki, jestem zdania, ze ferm.cicha również powinna być z rurką, bo młode piwo odgazuje się z nadmiaru co2, czasami jeszcze dofermentowuje.
                        Temperatura w piwnicy będzie taka jaka będzie, nic jej nie zrobisz, ale teraz w sezonie warzelniczym najlepsza to 6-10 st.C, inne nie są złe, tylko musisz dobierac gatunki drożdży (mają to w opisie) do panujących temperatur.

                        Comment

                        • darekpinio1
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.02
                          • 42

                          #42
                          Robert temperatura w piwnicy 2,5 stopnia.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #43
                            Ja zacieram w domu w kadzi przerobionej zz lodówki turystycznej 30l. Gotuje na podwórku na taborecie w kadzi zrobionej z kega
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Robert13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.04
                              • 899

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekpinio1 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Robert temperatura w piwnicy 2,5 stopnia.
                              Przy takiej temperaturze da się fermentować dolniaki -ja bym robil na pewno, bo czasami mam i 4 st.C, ale trzeba by dla fermentatora jakąś .. heh.. zimową kurtkę, najlepsza z zamkiem błyskawicznym, by można było szybko podejrzec ile stopni jest na termometrze naklejonym na wiaderku.
                              Chodzi mi o taki:
                              Pomiary Sprzęt / różne Termometr samoprzylepny ciekłokrystaliczny Brewferm 0°C do 30°C Termometr ciekłokrystaliczny samoprzylepny. Idealny do pomiarów temperatury podczas fermentacji - można go przykleić na pojemnik fermentacyjny. Odporny na płukanie i ścieranie. Zakres temperatur: 0°


                              Są tez specjalne pasy grzewcze, ale nic nie wiem o ich praktycznym uzyciu:

                              I ta cena, jest wprost zabójcza.

                              Poza tym już niedługo przedwiośnie, więc temperatura wzrośnie oraz po kazdym warzeniu będzie przez kilka dni wyższa. Może też tymczasowo znajdziesz miejsce dla wiaderka w wiatrołapie czy czymś podobnym.

                              Comment

                              • Krejn
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2012.07
                                • 102

                                #45
                                Uważam, że rurka przy fermentorach nie jest konieczna. Do tej pory robimy w fermentorach bez rurek i wszystko jest w najlepszym porządku. Co więcej taka rurka może przynieść więcej problemów niż pożytku.
                                What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X