pojemnik do warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekpinio1
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.02
    • 42

    #46
    coś się wymyśli.patrząc na to co piszecie to temperatura ma duże znaczenie na efekt końcowy.
    Powiedzcie mi czy przelewanie brzęczki z fasy pierwszej do innego pojemnika garnkiem nie bedzie miała wpływu na produkt finalny chodzi mi o natlenienie płynu?

    Comment

    • darekpinio1
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.02
      • 42

      #47
      Czyli minimalna temperatura przy fermentacji musi oscylować w jakich granicach?

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #48
        @darekpinio1 naprawdę coś poczytaj bo z takim poziomem wiedzy trudno udzielić Ci sensownej odpowiedzi.

        Poszukaj w kołysce o drożdżach "górnej" i "dolnej" fermentacji. To naprawdę są podstawy. Bez tego narażasz się na stratę czasu i pieniędzy.
        Last edited by fidoangel; 2013-02-16, 14:36.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • darekpinio1
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.02
          • 42

          #49
          Troszkę już czytałem i coś tam wiem ale dlatego się tu zalogowałem aby z pierwszej ręki dowiedzieć się szczegółów od fachowców jakimi z pewnością jesteście.
          Każdy od czegoś zaczynał prawda?

          Comment

          • Krejn
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2012.07
            • 102

            #50
            Pewnie, że tak. Osobiście polecam wiki.piwo.org podobnie jak anteks. Fajnie usystematyzowana wiedza odnośnie piwowarstwa domowego i łatwo można załapać te podstawowe podstawy
            What's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekpinio1 Wyświetlenie odpowiedzi
              Troszkę już czytałem i coś tam wiem ale dlatego się tu zalogowałem aby z pierwszej ręki dowiedzieć się szczegółów od fachowców jakimi z pewnością jesteście.
              Każdy od czegoś zaczynał prawda?
              Troszkę czytałeś, ale wiedzę masz zdecydowanie za małą, żeby zacząć pytać. Nie piszę złośliwie, tylko, żeby Ci pomóc.
              Dostałeś linka do piwo.org, w podpisie fidoangela też masz linki. Zacznij od tego, przysiądź i poczytaj sporo, a nie "trochę".
              Robert faszeruje Cię bzdurami, które były wyjaśniane tysiąc razy na tym forum. Szkoda kasy i piwa.

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                #52
                Jest tutaj paru gargameli, którzy niejednego młodego piwowara wysłali na przysłowiowe pole minowe i dalej udzielają tych samych rad następnym. Szkoda klawiatury na pisanie.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rober13
                  najsamprzod
                  ...a najśmiejsznieszym gargamelem ze wszystkich gargameli jest niejaki Robert13.
                  Naprawdę uważaj na to, co plecie. Ja nie mam ani filtratora z oplotu, ani chłodnicy z rurki karbowanej, ani nawet dwóch wiader z kranikami. A bardzo wielu piwowarów z tego forum uczyło się ode mnie, co to jest piwo.

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #54
                    Niestety, ale nie dorównujesz innemu, który srodze recenzował moje własne i praktyczne spostrzezenia mając przy tym wielu klakierów, a sam mial w piwniczce przegazowane wszystkie piwa.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                      . A bardzo wielu piwowarów z tego forum uczyło się ode mnie, co to jest piwo.
                      Fakt, wychowałem się na artykule "Krzysiowe warzenie"
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • darekpinio1
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2013.02
                        • 42

                        #56
                        Krejn i co o tym sądzisz?

                        Comment

                        • darekpinio1
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.02
                          • 42

                          #57

                          mam pytanie czy taka lodóweczka byłaby dobra na zacieranie? jest w niej funkcja podgrzewania do 60 stopni.
                          Jak myslicie?

                          Comment

                          • darekpinio1
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2013.02
                            • 42

                            #58
                            Chyba ze para by załatwiła te zasilanie

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10769

                              #59
                              Zły pomysł. Jeśli chcesz zacierać w lodówce najtańszą http://allegro.pl/lodowka-turystyczn...044978898.html
                              Zacieranie jedno temperaturowe lub dekokcja.
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekpinio1 Wyświetlenie odpowiedzi
                              http://allegro.pl/turbo-mocny-agregat-lodowka-turystyczna-12-230-30l-i3009333372.html
                              mam pytanie czy taka lodóweczka byłaby dobra na zacieranie? jest w niej funkcja podgrzewania do 60 stopni.
                              Jak myslicie?
                              60" to za niska temp pomijając fakt czy podgrzeje zacier do takiej temperatury i go utrzyma
                              Last edited by anteks; 2013-02-20, 10:59.
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • darekpinio1
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2013.02
                                • 42

                                #60
                                Też tak myślałem ale postanowiłem zapytać

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X