brown ale - dużo goryczki w burzliwej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mario74
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.02
    • 5

    #1

    brown ale - dużo goryczki w burzliwej

    Witam wszystkich piwowarów problem jak w tytule ale od początku piwko z zacieraniem MOJE PIERWSZE po dodaniu drożdży temperatura (na termometrze lcd z ba.)pokazywała 24 c pomyślałem że to jest błąd po trzech dniach spadła do21 (temperatura pokoju 20-20,5-21 stopnia ) znalazłem artykuł w którym było napisane iż podczas burzliwej w początkowym okresie w wyniku reakcji chemiccnych wydziela się ciepło kończąc mam teraz 20,5 l 6 dniowego piwa 3 blg lekko mętnego które jest wyrażnie goryczkowe (podchodzi pod kożlaka)wole równowagę między goryczkom a słodem -jak je uratować
    czy przy refermętacji gwałtownie obniżyć temperature
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    Teraz nic nie zrobisz, piwo zapewne ułoży sie podczas leżakowania
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Goryczka w pwie nie bierze się od temp. fermentacji. Uprasza się o wcześniejsze zgłębienie teorii.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • mario74
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.02
        • 5

        #4
        dzieńki ale dalej nie jestem mądrzejszy

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24004

          #5
          Będziesz mądrzejszy jak pozwolisz piwu odleżakować swoje i wtedy zobaczysz czy jest przechmielone, teraz nic z tym nie zrobisz.

          I używaj proszę słownika, bo błędy w Twoich wpisach wołają o pomstę do nieba, a wiedz, że takie niechlujstwo językowe nie jest tu mile widziane.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • mario74
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.02
            • 5

            #6
            Przepraszam, faktycznie wygląda to żałośnie.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • RomaNzRumunii
              Pierwszy brewkit fermentacja cicha
              RomaNzRumunii
              Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
              2021-01-25, 20:25
            • RomaNzRumunii
              Kolsch temperatura fermentacji
              RomaNzRumunii
              Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
              2023-11-25, 21:07
            • smir
              Oktoberfestbier temperatura fermentacji
              smir
              Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
              ...
              2021-05-24, 21:09
            • bartek90
              Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
              bartek90
              Cześć wszystkim,
              jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
              Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
              2020-05-14, 12:41
            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...