brown ale - dużo goryczki w burzliwej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mario74
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.02
    • 5

    brown ale - dużo goryczki w burzliwej

    Witam wszystkich piwowarów problem jak w tytule ale od początku piwko z zacieraniem MOJE PIERWSZE po dodaniu drożdży temperatura (na termometrze lcd z ba.)pokazywała 24 c pomyślałem że to jest błąd po trzech dniach spadła do21 (temperatura pokoju 20-20,5-21 stopnia ) znalazłem artykuł w którym było napisane iż podczas burzliwej w początkowym okresie w wyniku reakcji chemiccnych wydziela się ciepło kończąc mam teraz 20,5 l 6 dniowego piwa 3 blg lekko mętnego które jest wyrażnie goryczkowe (podchodzi pod kożlaka)wole równowagę między goryczkom a słodem -jak je uratować
    czy przy refermętacji gwałtownie obniżyć temperature
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Teraz nic nie zrobisz, piwo zapewne ułoży sie podczas leżakowania
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Goryczka w pwie nie bierze się od temp. fermentacji. Uprasza się o wcześniejsze zgłębienie teorii.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • mario74
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.02
        • 5

        #4
        dzieńki ale dalej nie jestem mądrzejszy

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23926

          #5
          Będziesz mądrzejszy jak pozwolisz piwu odleżakować swoje i wtedy zobaczysz czy jest przechmielone, teraz nic z tym nie zrobisz.

          I używaj proszę słownika, bo błędy w Twoich wpisach wołają o pomstę do nieba, a wiedz, że takie niechlujstwo językowe nie jest tu mile widziane.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • mario74
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.02
            • 5

            #6
            Przepraszam, faktycznie wygląda to żałośnie.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X