niedofermentowane piwo na cichej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ShpxLbh
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.01
    • 7

    niedofermentowane piwo na cichej

    Witam, Grodziskie tydzie na burzliwej, przelałem do balona żeby troche odstało na cichej w nadziei że blg zejdzie niżej.. i niestety po 10 dniach jest nadal 5 blg bez nadziei na rozruch

    pytanie. czy mogę ładować piwo już w butelki i zadać glukozy tak jak powinienem około 3 gram?

    czy też ładować w butelki bez glukozy ?

    luuubb..

    nie ładować i coś z tym z robić ? dodam, że w smaku nie przeszkadza lekki cukier. a wolałbym żeby już dochodziło w butelkach w sumie..

    dzięki za podpowiedzi pozdrówki
  • gwzd
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.01
    • 622

    #2
    A Blg początkowe to krasnoludki zabrały? Jakie drożdże? Temperatura i długość fermentacji? Musisz podawać takie informacje jeśli oczekujesz porady.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      Czemu bez nadziei na rozruch?
      Jakie drożdże, jak zadane, jak temp fermentacji, jak zacierane?
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • ShpxLbh
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.01
        • 7

        #4
        sorrki, jak zwykle to wypada z głowy

        drozdze Safbrew S-33

        blg początkowe około 9blg
        temperatura zadania drozdzy 23
        temperatura fermentacji była od 21 do 19* wahania dzień/noc
        zacieranie infuzyjne : 69*C 60minut
        i mash out 78* 3 minuty

        dodam że na cichej od 3 dni i tam temperatura 17*
        Last edited by ShpxLbh; 2013-02-18, 12:10.

        Comment


        • #5
          Te drożdże tak mają, choć z 11 do 5 to mało zeszły, trzeba było na burzliwej zamieszać, napowietrzyć i zostawić na dwa dni.

          Comment

          • ShpxLbh
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.01
            • 7

            #6
            tak robiłem, nawet dosyć mocno wzburzyłem je z calutkim osadem na cichej, bo i tak grodziskie będzie mętne.. może wstawić je jeszcze do ciepłej łazienki i zamieszać? czy już nie zejdą, a jeśli nie, to co robić

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23926

              #7
              Czym robiłeś pomiar BLG? Jeśli ballingometrem to był skalibrowany (dla wody temp. 20*C ma wskazywać 0*BLG)?
              Last edited by ART; 2013-02-18, 13:07.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • ShpxLbh
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.01
                • 7

                #8
                tak, jest skalibrowany i pokazuje dobrze dla wody 20* to 5blg było już tak od około 5 dnia fermentacji wydaje mi się. liczyłem że jak przeleję po kilku dniach na cichą, napowietrzę i rozruszam to pyknie :P

                Comment

                • Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

                  #9
                  Ile drozdzy i jak dodales drozdze?

                  Jak zacierales (sprawdz termometr czy dobrze wskazuje)
                  Last edited by Makaron; 2013-02-18, 13:40.
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  • ShpxLbh
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.01
                    • 7

                    #10
                    suche wrzuciłem bez namaczania i wymieszałem dobrze.
                    termometr był nowy elektroniczny i alkoholowy słupkowy takie same temp wskazywały.
                    a co miałoby zacieranie do fermentacji w takim razie ?

                    całe opakowanie na 20 litrów tych drozdzy, a warka miała około 19.
                    Last edited by ShpxLbh; 2013-02-18, 13:51.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Zacieranie do fermentacji ma to, że im wyższa temperatura przerwy cukrowej, tym mniej cukrów fermentujących się tworzy. Najprawdopodobniej to własnie zrobiłeś - niedokładny pomiar, przerwa w temp. ok. 70 C, otrzymałeś głównie dekstryny graniczne zamiast maltozy. Stąd tak niski stopień odfermentowania - dekstryny nie są przetwarzane przez drożdże i pozostają w młodym piwie podnosząc jego gęstość.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #12
                        Moim zdaniem ładuj do butelek z normalną ilością cukru.
                        Co kilka dni sprawdzaj jedną butelkę czy nie idzie zbytnio w kierunku "granatów" a jak już będzie nagazowane to bierz się za konsumpcję.
                        Nie trzymaj tego piwa długo bo ono nie musi a nawet nie powinno długo leżakować.

                        No i warz następne ...
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • ShpxLbh
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2013.01
                          • 7

                          #13
                          teeeeraz rozumiem :> czyli całkiem możliwe co mówicie.. niefermetujące cukry za sprawą złych termometrów. okey, ładuję w buteleczki w takim razie grodziskie i witbiera, które zachowuje się dokładnie tak samo... taki sam stopień odfermentowania jak grodziskie.. czekam na nowy termometr.. ale nie ma co, nie zrażam się, mam nadzieję, że pomimo 3g glukozy przefermentują na gaz i nie wybuchną w pokoju

                          Comment

                          • TomX
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.09
                            • 1035

                            #14
                            Jest jeszcze jedna opcja... Odgazowałeś próbkę piwa do pomiaru? Może zawarty w piwie CO2 wydzielał się w postaci bąbli gazu na pływaku areometru unosząc go, co fałszywie zawyżało pomiar?

                            Comment

                            • ShpxLbh
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2013.01
                              • 7

                              #15
                              dobry pomysł, ale przemyślałem to. był lekki gaz, ale odgazowałem wstrząsając i odstawiając do innego pojemnika potem przelałem do areometru. więc wszystko wskazuje na niedofermentowanie jakiegoś niefermentowalnego cukru.. którego nie muszę się obawiać przy nalewaniu do butelek.. (mam nadzieję)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X